2017-05-29

Amager / Crooked Stave Chad King of the Wild Yeasts

Jag vet inte riktigt vad det var som flög i mig, men så fort jag fått hem dem här flaskan i januari 2016 så bestämde jag mig för att den skulle få stå i skafferiet ett bra tag innan jag drack den. Det var väl det där med att den jästs med brettanomyces, och den sortens jäst brukar jobba långsamt men effektivt. Efter ett tag har man fått en torrare öl med intressanta smaker.

Det är ett samarbete mellan Amager Brygghus och Crooked Stave: Chad King of the Wild Yeasts, en ”Farmhouse Pale Ale” på 5 %.

Färgen är ljust guld, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till ett tunt lock lämnandes lite rester på glaset.

Doften har närmast övertydliga toner av brett, och påminner inte så lite om Orval. Stall, blött hö, knäck, nagellack och diverse orientaliska kryddor. Det händer mycket, men den känns ändå ganska ren.

Smakerna påminner om doften: Hästar, stall, torkat apelsinskal, orientaliska kryddor, ängsblommor, kryddpeppar, kardemumma och kryddnejlika. Växande kryddig beska. Aningar av plast och vaxduk. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk och sammanhållen med sandelträ, kryddpeppar, citronjuice, bananskal och en aning lakrits. En lätt sötma liksom hö, kryddor och stall finns i det långa slutet.

Kolsyran är medelstark, de få medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen sträv.

En väldigt intressant öl med massor av smaker. Jag är förvånad över hur lik den är Orval, men utan att ha druckit dem bredvid varandra. Och utan att ha druckit den färsk tror jag att månaderna i skafferiet gjort den här ölen gott!

Betyg: 3,97. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 januari 2016 (slutsåld). Pris: 51:90 för 500 ml. Bäst före: 01/2017 (batch 1232).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar