2017-05-18

Troubadour Blond

Jag uppskattar klassisk belgisk öl. Ändå dricker jag dem rätt sällan. Kanske för att jag uppskattar brittiska, tyska och amerikanska stilar ännu mer, och väljer sådana i första hand.

Det går inte att prioritera allt.

Men här är ändå en belgisk öl som jag inte tidigare provat: Troubadour Blond, en ljus belgisk ale på 6,5 % från belgiska Brouwerij The Musketeers. Senare tillägg: Ölen är bryggd hos De Proef.

Färgen är djupt gul, vätskan klar. Det mycket höga och dito kompakta skummet är ojämnt, och det sjunker mycket långsamt lämnandes massor av tjocka skumrester på glaset.

Doften är torr och kryddig med toner av vitpeppar, muskotnöt, pomeransskal och korianderfrön. Söta fruktiga toner av aprikoser och ananas dyker upp efter ett tag liksom bananskal/gröna bananer.

Smaken startar mycket mjukt med en snabbt passerande ren beska. Försiktiga fruktsmaker: Päron, omogen banan, kiwi och röda äpplen). Brödiga/degiga toner, vetemjöl och aningar av vanilj och kryddnejlika. Medelstor kropp. Eftersmaken är ännu mjukare och balanserad med nybakt franskbröd, bananer och vaniljglass. Ren alkohol skymtar förbi. Det långa slutet påminner om vaniljdrömmar.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är mjuk och något tjock.

En oerhört välgjord och lättdrucken blond. 6,5 % märks inte alls. Vilket kanske är en anledning till att jag inte dricker så mycket belgare.

Och så var det det där med namnet. Jag kan inte läsa det, eller ens tänka på det, utan att den här låten börjar spelas i min hjärna.

Betyg: 4,43. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan 1 mars 2017. Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 2019-01-12.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar