2017-05-02

Lervig / Stigberget Zipper

Valborg tillbringades i Stockholm.

Söndagen startade på Bishops Arms Folkungagatan. Egentligen var jag lite sugen på en NE-IPA, men det hade de inte. Dock fanns det en grumlig APA: Samarbetet mellan norska Lervig och svenska Stigberget: Zipper, en APA på 5,6 % som dubbelhumlats med Chinook och Citra.

Jag blev i förväg varnad för att den var rätt dyr. Vilket väl är bra om man har ovana kunder.

Och grumlig var den, jättegrumlig. Färgen orangegul. Det fingerhöga skummet. sjönk ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är intensivt fruktig med småsyrliga drag. Persika, aprikos, citrus, citronsyra, mango och exotisk fruktjuice.

Citrusjuice var också det första jag associerade till när jag började dricka. Sedan kände jag efter en gång till och insåg att den var ganska så tunn. Mango, papaya, mandarin, grapefrukt. Men också kemiska drag åt äppelsyra. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken lättare, vilket ger bättre balans mot den veka malten. Fruktjuice och fläderblommor. Slutet är småsträvt med citroner.

Kolsyran är lätt, nästan avslagen: Små långlivade bubblor. Vätskan är mjuk.

Nej, för vek och därmed ganska obalanserad. Vilket är tråkigt med tanke på att humlen är väldigt snygg. Jag är fortfarande inte övertygad om konceptet NE-APA.

Betyg: 3,38. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 95:00 för 300 ml.

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Vad är en NE-APA?
  Mvh
  Mario

  SvaraRadera
  Svar
  1. En egenpåhittad stil, en svagare variant av NE (New England) IPA där humlefokuset ligger på fruktighet i stället för beska. De är i stort sett alltid rejält grumliga.

   Radera