2017-05-21

Öppen ölprovning: Amerika

Igår höll jag maj månads provning på De Klomp. Tamat var brett: Amerika. Elva modiga gäster hade trotsat försommarvädret för att sitta inne på krogen, tack för det!
  1. Ballast Point Mango Even Keel var väl lagom att börja med. Fin kropp för 3,8 %, men i övrigt handldade det bara om mangopuré i doft och smak. En riktig törstsläckare.
  2. Tailgate Southeast IPA kan ha varit den första öl från Tennessee som jag haft på provning. Trots att den är specad till 120 IBU var den snarare engelsk i sin jordiga humle.
  3. Avery India Pale Ale är till skillnad från Tailgate ett bryggeri som funnits i Sverige ett bra tag. Den här ölen hade en len mjukt fruktig humleprofil.
  4. Man kan döpa bryggerier på olika sätt: Belching Beaver valde namnet för att få alla som hör det att le. Deras IPA Phantom Bride har bryggts tillsammans med rockbandet Deftones. Här var det ett rejälare humlebett och tydliga citrusfrukter.
  5. Sub-sub-stilen marmelad-IPA var het för ett par år sedan. Jag hade inga problem att placera in Port Brewing Mongo DIPA i det facket: Exotiska frukter och citrusskal dominerade smaken.
  6. Sist ut, mörkast och starkast: Mission Dark Seas var en tor och stramt maltig RIS där elegans och balans var ledorden både i smak och doft.  
Handuppräckningen vanns klart av Dark Seas.

Nästa provning (27 maj 2017) håller Samuel i, med just nu lite oklart tema. Sedan kör det på varje lördag fram till 17 juni då det är säsongsfinal och Lyxölsprovning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar