2017-05-06

Dugges The Black Apple

Bild: Dugges.
Troligen den mest experimentella folkölen som bryggts i Sverige (kommentera gärna med andra kandidater…). Om jag fattat det hela rätt så började det med att någon på Dugges satt och åt lösviktsgodis, och fick en bit som först smakade sura äpplen och sedan söt lakrits.

Skulle det gå att genomföra att brygga en öl som ger samma upplevelse? Utan deras numera stora erfarenhet att brygga syrliga fruktöl hade de nog inte ens kommit på tanken…

The Black Apple är en laktobacill-syrad öl brygd med lakrits och äpple. 3,5 %.

Färgen är kolsvart, det fingertjocka skummet är beige, det sjunker snabbt ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

 Doften är något rostad med tydliga toner av gröna äpplen och äppeljuice. Lite knäck i bakgrunden.

Smaken startar med en intensiv kemisk syrlighet med antydan till träkol. Sedan dyker det upp allt kraftigare söta smaker av mogna äpplen och sötlakrits, äppelsyra och syrligt fruktgodis. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är en mildare med växande sötma. Det långa slutet har smaker av torkade äppelringar, sträv äppelsyra och en aning klor.

Kolsyran är medelstor, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk och något sträv.

Ja, experimentell. Jag har faktiskt dragit mig lite att dricka den här. Men det smakar verkligen som de beskriver vad de vill få fram: Först surt med äpplen, sedan sött lakrits. En märklig upplevelse att dricka denna öl. Välgjord. Men kommer jag att köpa en flaska till? Troligen inte.

Betyg: 3,53. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 29:95 för 330 ml. Bäst före: 09-02-2019.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar