2017-04-15

Vedett Extra Ordinary IPA


Påsken 2017 tillbringas i Uppsala, lite egentid, semester och socialt umgänge. Och öl.

Vedett Extra Ordinary IPA från belgiska Duvel Moortgat fanns på fat hos relativt nystartade stället Bierhuis som är ett belgiskt ölcafé/restaurang som ligger i de lokaler där brittiska puben Pipes of Scotland tidigare låg.

Så först några ord om krogen: Jodå, det var belgiskt i såväl meny (på flamländska, franska och engelska) som miljö och öllista. Möjligen kändes det lite för snyggt, genomtänkt och påkostat jämfört med de ställen jag besökt i Flandern och Bryssel. Våfflan med nötter, osten med senap och servicen var alla utmärkta.

Tillbaka till denna belgiska IPA på 6 %: Färgen är gyllengul, vätskan klar. Det två fingrar höga skummet gulaktigt och kompakt. Det sjönk ner och lämnade en hel del fina rester efter sig.

Doften innehåller mest amerikansk humle och antydan till rostat bröd. Fenoliskt kryddiga toner och lite exotisk frukt.

Smaken inleds med en kraftig lite rå beska. Sedan tillkommer jästiga och kryddiga toner och aningar av tvål. Lätt till medelstor kropp. Citrusskal i eftersmaken liksom jästiga toner och lite kryddor som fick mig att tänka på witbier. Det långa slutet innehåller citronsyrlig beska, knäck och lime.

Kolsyran är kraftig, de medelstora långlivade bubblorna är vassa i munnen. Vätskan är lätt och något sträv.

En ganska så obalanserad öl där smakerna i sig fungerar, men de jobbar inte bra tillsammans.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 89:00 för 300 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar