2017-04-01

Öppen ölproving: DIPA


Dubbel IPA. Temat för dagens provning på De Klomp. Det måste jag väl ha kört tidigare? Om jag ska tro mitt provningsarkiv så… Nej, det här är första gången. Kanske har någon av de andra haft någon någon gång. Ingen annan mindes. Lite konstigt med tanke på hur populär stilen varit.

Drygt 35 gäster trotsade vårsolen för att höra mig babbla om följande öl:
  • Oscar Blues Deviant Dale på 8 % fick alltså inleda. Ja, många klassar den som en IPA, men jag tycker den ligger på fel sida om gränsen. Och här är det jag som bestämmer. Knäckigt söt med en hel del grapefrukt och marmelad.
  • Klackabacken DIPA från Kristianstad var mindre knäckig och mer… Alkohol-het. Ganska medelmåttig, faktiskt.
  • Och så dags för en rättelse: Det var inte Stone Ruination 2.0 som vi drack, utan Stone Ruination Berlin. Ber om ursäkt för detta. I vilket fall var det här med god marginal provningens beskaste öl, med en eftersmak som höll sig kvar hur länge som helst i munnen.
  • Dugges / Wiper And True Twin Pines låg i den andra änden av skalan: Här låg fokus på att pressa fram så mycket smaker av tallbarr, grankottar och furuvirke som det bara var möjligt. Och det lyckades de verkligen med! Flera gäster noterade smaker av örtkryddor som timjan och rosmarin. En minst sagt annorlunda öl.
  • Ægir Ratatosk var mer traditionell, med en tydlig alkoholton som drog åt Cognac. Humlen drog åter åt grapefrukt och engelsk apelsinmarmelad men beskan var relativt… tillbakadragen.
  • Sist ut, och kanske inte en DIPA: Moor Imperial Entanglement på 9,7 % drog visserligen åt kolakakor och röda bär i maltsmakerna, men beskan låg helt klart i linje med de andra ölen i provningen.
En ska jag noterade i slutat av provningen var att förutom ett öl från fat så var det bara öl på burk med idag. En tydlig utveckling som gått oerhört snabbt!

Handuppräckningen efteråt var så splittrad att jag inte vågade utropa någon vinnare. Nästa vecka, 8 april 2017, återkommer Samuel med provningen Belgisk öl – ett försvarstal. Själv dyker jag upp 29 april med ett just nu osäkert tema. Ni kanske har några bra förslag?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar