2017-04-03

Bath Ales Gem

Bath Ales fick i höstas in en mixlåda med fyra halvlitrar i det ordinarie sortimentet. Ni vet redan vad jag tycker om detta, så jag går direkt på nostalgin:

Bryggeriet fanns tidvis representerat i Sverige, i mitten av 00-talet har jag för mig att Wicked Wine försökte lansera dem här. Den brittiska trenden var på väg att ta slut och de försvann spårlöst.  Numera ligger de i Brill & Co-portföljen.

Ur lådan plockade jag slumpmässigt fram deras best bitter, Gem, på 4,8 %.

Färgen är bärnsten med en dragning åt brunt, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är smutsvitt och mycket luftigt, och det sjunker ner till ett ojämnt lock utan att lämna speciellt mycket rester på glaset.

Doften är maltig med torra toner av rågbröd, torkade äppelringar och lite ekträ. Blommig humle i bakgrunden.

Smaken är mjuk med lite knäck/smörkola, lantbröd och torkade blommor. Lätt blommig/kryddig humle. Medelstor kropp. Eftersmaken har oväntat mycket rå alkohol, lite söt karamell, muskotnöt, timjan och torkade aprikoser. Avslutningen är lugnare i alkoholen, men har i stället en växande smak av jäsande deg.

Kolsyran är mild till medium, de få bubblorna är medelstora och långlivade. Vätskan är mjuk.

En rätt så medelmåttig best bitter med lite småskumma smaker av alkohol och deg.

Betyg: 2,94. Tillgänglighet: Som ett del av mixpacket Bath British Quartet, i Systembolagets fasta sortiment sedan december 2016. Pris: 27:40 för 500 ml (genomsnittspris för lådan). Bäst före: 26 APR 18.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar