2017-04-06

Bath Ales Barnsey

Den här recensionen började… sådär… det första jag gjorde var att välta glaset och hälla ut öl över bordet och golvet. Jaja, det behövdes väl städas i alla fall.

Öl #2 från Bath Ales-mixpacket blev Barnsey, en mörk bitter (väldigt ovanlig substil) på 4,5 %.

Färgen är bärnsten-brun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker ihop till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är maltigt söt, närmast vörtig. Den påminner mest om att stå vid vörtpannan på ett bryggeri. Lite mörk sirap, mogna röda äpplen och en aning blommig humle.

Smaken är mindre maltig än doften. Fina något beska toner av torkade blommor, hö och mogna plommon möter den rostade malten i form av mörkt bröd, melass, godiset Tootsie Roll och en aning av fikon. Medelstor kropp. Eftersmaken innehåller kalk och mineraler, brun malt, choklad-kola och en något metallisk beska. Avslutningen är nästan bränd med lite metall och brungräddat knäckebröd.

Kolsyran är mild till medelstor, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

Den här påminner om öl-mixen ”light and brown” som jag drack på en skotsk pub en gång i tiden. Något för vörtig och metallisk för att jag ska vara helt övertygad.

Betyg: 2,97. Tillgänglighet: Som ett del av mixpacket Bath British Quartet, i Systembolagets fasta sortiment sedan december 2016. Pris: 27:40 för 500 ml (genomsnittspris för lådan). Bäst före: 30 JAN 18.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar