2017-02-04

Glas: Spiegelau Craft Pils

Bild: Barshopen.com
Tyska glasjätten Spiegelau har under de senaste åren tagit fram en handfull glas i Craft Beer-serien. Det senaste heter Craft Pils och har tagits fram i samarbete med österrikiska Trumer Privatbrauerei.

Jag har fått ett glas från Barshopen för att recensera.

Det jag först noterar är storleken: Det är optimerat för 33 cl öl, vilket de senaste i serien är, till skillnad mot de halvlitersglas som exempelvis det första, IPA (lanserat 2013), var. Det återspeglar en klar trend de senaste 5-10 åren: Standardstorleken på en öl har minskat, framför allt på flaska/burk.

Och som vanligt så provar jag glaset parallellt med det glas jag recenserar all öl i: Rastal Lüttich Schwenker. Ölen: En verklig klassiker och favorit i form av den krispiga tysken Jever Pilsener!

Skummet blir stort och fint i Craft Pils-glaset, det håller sig kvar länge och lämnar enorma mängder rester, betydligt mer i allt än i kupan.

Doften är tydligare och kraftigare i Craft Pils, där sötman framstår som mycket större. Möjligen är det mer sötma i Lüttich.

Kolsyran är märkbart svagare i specialglaset, vilket är rimligt med tanke på att det skapades mer kolsyra när jag hällde upp ölen.

Smaken: Rätt lika faktiskt… Jag har provet det här glaset under veckan med såväl Budvar Budejovicky som Carlsberg Hof, och jag har genomgående tyckt att glaset accentuerar maltsötma. Men det är på rätt låg nivå inser jag nu, när jag provar den mot mitt standardglas.

Just sötma är kanske inte det jag vill ha ut från en pilsner, tvärtom vill jag gärna ha den sortens öl så torr som möjligt. Men sensoriskt är det ett helt okej glas.

Dock finns det något annat som gör att jag inte gillar det här glaset: Formen och vikten. Det är väldigt smalt och ganska högt (20 cm), och det har låg vikt. Det senare beror på att det är väldigt tunt, även i botten. Allt som allt gör det att glaset känns instabilt och lätt att slå omkull, och jag är ständigt orolig för att slå sönder det under användande och (maskin)disk.

Så nej, jag rekommenderar inte det här glaset av just de skälen. I stället skulle jag, om jag skulle köpa ett nytt glas just för pilsner, en klassisk pilsnerpokal som exempelvis Linz. Det har samma långsmala känsla men en större tyngd i botten.

Friskriving: Jag har fått det här glaset av Barshopen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar