2017-02-13

Intervju: Mikkeller Bar Stockholm

Kommande ingången.
Alla foton: Mikkeller Bar Stockholm
Senare tillägg: Mikkeller Stockholm, som namnet verkar ha blivit, öppnar 25 mars 2017.

Mikkeller Bar Stockholm är på gång igen, och jag fick tillfället att prata en stund med Daniel Johansson, dryckesansvarig som också fungerar som ansiktet utåt för den kommande krogen.

= = = 

Magnus: Mikkeller Bar var väldigt populär, och så plötsligt slog den igen sista augusti 2015… det blev mycket rykten och snack i Ölnördssverige. Att det var fel läge och så? 

Daniel: Det blir snabbt rykten, och jag har läst det ena och det andra. Men dåligt läge, det hade ingenting med det att göra faktiskt, vi hade jättemycket gäster. Problemet var att vi hade meningsskiljaktigheter med en samarbetspartner. Till slut så gick det inte alls, och vi fick dra oss ur det hela väldigt snabbt.

Daniel provsitter ett bord.
Det var ju ett rätt unikt ställe i Stockholm, eller rentav i Sverige, på det sättet att ni hade ingen mat? 

Vanlig missuppfattning! Vi hade inte mat, men vi satt ju ihop med Bierhaus, ungefär som cocktailbaren på Grand Hôtel. Det var samma serveringsyta och samma utskänkningstillstånd.

Hur löser ni det på nya stället? Mikkeller Bar brukar väl bara ha lite snacks? 

Det här är ett projekt mellan Mikkeller och svenska distributören Brill & Co, och vi kommer att ha ett fullutrustat kök, servera mat och även luncher. Det blir en riktig restaurang mer än en ”öllucka”.

Om du har varit på Øl & Brød… Det här blir ungefär som Øl & Brød och Mikkeller Bar Viktoriagade, vi tar båda koncepten och slår ihop dem. Huvudinriktningen för maten kommer att vara smørrebrød.

Oh, trevligt! 

Jag frågade frugan om hon undrade något, och det gjorde hon: När öppnar ni? 

Mmmm… Misstänkte det. Vi jobbar så hårt vi bara kan, men kan inte spika ett öppningsdatum nu. Vi hoppas kunna öppna under första kvartalet, men vissa grejer bestämmer inte vi över.

Kommer man att känna igen sig i Mikkeller Bar-konceptet? 

Det kommer man. Det kommer att påminna ganska mycket om baren på Victoriagade, lite blandat med barbord och lägre bord om man vill äta. Bänkar i alkoverna och småbord på väggarna. Så mycket sittplatser som vi bara kan få in.

Om man tänker sig det gamla på Döbelnsgatan och det nya, storleksmässigt, hur blir det då? 

Vi har inte det helt färdigmöblerat än, men ungefär dubbelt så stort. I ena rummet har vi ingen bar, så det blir fler sittplatser.

Jag googlade lite på ”Mikkeller Bar Stockholm” och möttes av många texter om saknaden efter baren.

Jag jobbade vidare på lite olika ställen som Omnipollos Hatt och fick i början dagligen frågor om när det skulle öppna igen. Och jag visste ju inte…

Omnipollos Hatt är väl det stället som är mest likt, konceptuellt? 

Ja, det måste man säga. Det är samma tanke om att man kommer in, och dricker små glas öl och går vidare. Och ölen roteras hela tiden.

Mikkeller Bar. Det blir väl de där rena ytorna och kalla färgerna som på de andra ställena?

Minimalistiskt!

Det kommer att bli ganska mysigt. Mörkt grönt och svart. Vissa trädetaljer. Några målade bord, andra trärena. Det blir lite avskalat och danskt. Formspråket går igenom. Det är en halvtrappa ner, som i Köpenhamn, det första man ser är bardisken snett in till höger.

Stilprov.

Och konstig musik? Lite av charmen med att gå till Mikkeller Bar var att man aldrig skulle veta om det skulle spelas norsk dödsmetall, krautrock eller Leonard Cohen?

Alla i personalen är med och sätter sin prägel på stämningen, vi spelar det vi tycker passar bäst just då.

Samtidigt var det en del av charmen att inte rygga för ytterligheter. Fast det finns samtidigt de som inte gillar musik på krogen…

Är det mycket folk ska musiken bara ge stämning i bakgrunden. Är det lite folk i lokalen, två-tre på eftermiddagen, då spelar man något som inte sticker ut för mycket

Hur blir det med ölen?

Som det ser ut nu blir det 24 fat, och så många flaskor vi bara kan får plats med.

Det var en kritik mot Mikkeller Bar Stockholm, att det fanns för många öl som var dammiga… på fel sätt?

Ja, det är ju ganska bra om folk är medvetna om färskhet: Vi ska försöka att inte ha APA eller IPA på flaska om vi inte vet att vi kan sälja det innan de blir trötta. Fat får vi in direkt från bryggerierna… Stout, suröl, saison och liknande som åldras bättre kommer vi att ha på flaska.

Jag drack själv en Zombie Dust där som var ganska så tråkig…

Ja, just det där var väldigt trist, det var sådan hype när vi fick in dem och det var första gången i Sverige. Transporten var inte så snabb som vi trodde. Det var någonting vi lärde oss av.

Och så blir det en massa samarbetsöl och unika släpp?

Det blir det! Det är ju halva Mikkellers koncept att åka runt och brygga med folk, så vi får in saker från… all over the place. Vilka? Det vet de nog inte ens själva!

Läget. Det blir 1½ kvarter från Scandic Anglais?

Ett kvarter. Bang & Olufsen ligger i hörnet så det blir lite av ett danskt kvarter. Brahegatan 3-5, två minuters promenad från tunnelbanan Östermalmstorg.

Det känns skönt att det inte är Söder, faktiskt. När ni låg där på Döbelnsgatan fanns det faktiskt ett litet kluster av ölkrogar, men det är inte så mycket ölnördigt på Östermalm…

Vi ser verkligen fram mot att introducera det här för en helt ny publik!

Var det svårt att hitta rätt lokal?

Det låg helt i limbo ett tag, när vi avslutade det förra samarbetet så var det ingenting som var planerat, och därför har det tagit ett bra tag att komma så här långt. När vi var igång förra gången så tittade vi ett tag  på att öppna ytterligare ett ställe, men nu när det blir större så är det inte aktuellt längre.

Jag har sett att det finns stora planer för Mikkeller Bar i världen, sju-åtta nya verkar vara på olika planeringsstadier. Och nyss kom det ut an annons för en manager till Mikkeller Bar Torshavn…

Ja, det är spännande! Det är tufft att ha två barer mitt ute i Atlanten. Både där och i Reykjavik.

I ett rätt nytt nummer av c/o Hops var det ett stort reportage om Mikkel. Han verkar vara en intensiv människa som hela tiden har något på gång? Jag blev andfådd av att bara läsa om hans dagar och nätter.

Jag är inte säker på att han sover över huvud taget, ha ha ha… :)Såg också att det startat flera Mikkeller Running Club i Sverige. En i Motala, av alla ställen?

Aha. Ingen aning, jag springer inte ens till tunnelbanan…

Har det varit svårt att få tag i bra folk att anställa? Min lilla erfarenhet säger att det framför allt är svårt att få tag i bra servispersonal?

Vi har satt igång den processen och anställt både nya och gamla bekanta ansikten. Det är en speciell personlighetstyp som är bra på service. Det är mycket lättare att lära någon som är bra på det att bli bra på öl, än tvärtom.

Det känns att just Mikkeller har saknats...

Man har ju hört så mycket om vilket hål vi lämnade efter oss. Det känns jävligt kul att kunna komma igång igen!

Restaurangchef Emily Meurer och Daniel.

3 kommentarer:

 1. Otroligt kul att de drar igång igen. Verkligen saknat Mikkeller bar.

  SvaraRadera
 2. Yeah!
  Ser fram emot att besöka er.

  SvaraRadera
 3. Your king diamond t shirt rules! Cheers from Mexico :D

  SvaraRadera