2017-02-23

Brewski Barbarian IPA

Helsingborgsbaserade Brewski har nyss släppt ett par öl, vars namn verkar inspirerade av filmfigurer.

Jag fick tag i en av dem i helgen, den amerikanska IPAn Barbarian IPA som är bryggd med laktos och har alkoholhalten 6 %.

Färgen är ljust gyllengul, vätskan något grumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, och det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är påtagligt söt med en något vass beska som drar åt det syrliga. Fruktiga toner av mango, grapefrukt och gröna äpplen. Aningar av trätjära och grädde.

Smaken är besk-söt med passerande toner av mjölk/yoghurt och krut/knallpulver. Mango, grapefrukt och persikor och franskbröd-sötma. Medel till stor kropp. Citronsyra i den inte-fullt-så-beska eftersmaken. Exotisk fruktcocktail på burk, krutrök, persikogodis och vitt innerskal från apelsin. Avslutningen har en lätt sälta, värmande alkohol, citrusskal och en tjock sötma.

Kolsyran är medelstor, de medelstora bubblorna är friska och medelstora. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

Efter att ha druckit några icke-fruktöl från Brewski tycker jag mig ha hittat någon slags hussmak: En beska som drar åt det lime-syrliga, och en aning av krutrök. Jag är inte helt säker på att jag är så övertygad.

Betyg: 3,26. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 17 februari 2017 (lagerstatus). Pris: 37:10 för 330 ml. Bäst före: 10-11-201.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar