2017-02-17

S:t Eriks Session IPA

Bild: S:t Eriks Bryggeri.
Ytterligare en folköl, den här gången efter ett tips från en följare på Facebook. Han undrade om jag i min ständiga jakt på folköl provat Session IPA från S:t Eriks Bryggeri. Det hade jag konstigt nog inte.

Denna öl på 3,5 % är bryggd med maltsorterna wiener, ljus karamell och mörk karamell . Humlesorterna är mosaic, citra och cascade.

Färgen är ljust halmgul, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är något söt med humliga toner av apelsinskal, grapefrukt, tallbarr, olivolja och bananer.

Smaken startar aggressivt beskt med en viss ren sötma. Oljiga toner av limejuice, citronskal, gröna bananer och tallbarr. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en lite större sötma med apelsiner, citroner, grapefrukt och mango. Avslutningen är medelsöt med parfym och exotisk frukt.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är lätt men inte vattnig.

Mycket humlebesk och humlig. Inte den mest balanserade öl jag druckit, men samtidigt rätt så uppfriskande och törstsläckande.

Betyg: 3,38. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln (denna flaska är köpt på Coop Forum Linköping). Pris: 18:95 för 330 ml. Bäst före: 04-11-2017.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar