2017-02-26

Brewdog Rye Hammer

Brewdog? Jag har i princip alltid några burkar Dead Pony Club hemma, men i övrigt dricker jag mycket mindre och färre öl från dem än för 10 år sedan. Varför? Tror det beror på den ökade tillgången på öl från när och fjärran.

Men nu blir det en tillfällig lansering från dem, en i serien med variationer av DIPAn IPAn Jack Hammer, Hammer Heads: Rye Hammer som bryggts med råg. 7,2 %.

Färgen är ljust guld, färgen är i stort sett klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt, och det sjunker snabbt ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rustikt besk med mogen grapefrukt, metall, rågbröd och fruktgodis. Den har något slags jordig orenhet i bakgrunden.

Smaken är tjock och besk. Den är dessutom rätt så maltig med brödig sötma, grapefrukt-humle, muskotnöt och beska örter. Stor kropp. Eftersmaken har het alkohol, och en rivig beska, söta citrusfrukter, grönpeppar, ingefära och syrligt citrongodis. Avslutningen är halvsöt med besk grapefrukt, gröt och lantbröd.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är medeltjock.

En gammaldags DIPA IPA med en trevligt kryddig ton från rågen.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 17 februari 2017 (lagerstatus). Pris: 27:20 för 330 ml. Bäst före: 10/12/17. Text på undersidan: RYE IN YOUR EYE.

2 kommentarer: