2015-09-01

S:t Eriks Peach IPL

Bild: S:t Eriks.
Jag är inte helt säker, men jag tror att det här är den första frukt-IPLen jag provar: S:t Eriks Bryggeri har tagit fram en kraftigt humlad lager smaksatt med persika på 7 %: Peach IPL.

Färgen är guld (8 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och luftigt. Det sjunker långsamt till ett tjockt lock och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt med tydliga toner av färska mogna aprikoser. Viss fruktig beska i bakgrunden och en lätt ton av jord. Inte illa, men inte heller speciellt komplex.

Smaken är mycket söt, utan att bli vass eller konstgjord. Närmast övertydliga toner av färska persikor. Växande ren mjuk beska och en fruktig syrlighet. Medel till stor kropp. Eftersmaken är besk och ren med en behaglig söt aprikossmak. Avslutningen är helt igenom aprikosmarmelad och lite salt.

Kolsyran är kraftig, de många små bubblorna är mjuka och långlivade. Vätskan är medelmjuk och en aning kladdig.

Det här är en öl som handlar om aprikossmaken. Och en del beska. Gillar man aprikoser och aprikossylt så är det här en öl för dig, men annars så… Gott, men jag skulle nog inte köpa fler flaskor. Det går att dra paralleller till Dugges / Stillwater Tropic Thunder som också har övertydliga exotiska fruktsmaker, men där tillkommer en syrlighet och en komplexitet som inte riktigt finns här.

Betyg: 3,81. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 21 augusti 2015 (lagerstatus). Pris: 28:90 för 330 ml. Bäst före: 21-04-2016 (1071 8270). 

1 kommentar: