2015-09-19

De Koninck APA (Antwaarse Pale Ale) - igen

Åter en återkomst-recension. 2008 var det betydligt större intresse för belgisk öl än vad det är 2015, i alla fall från min horisont.

På sätt och vis, för att sedan dess har den här ölen bytt namn, etikett och styrka. Då kallades den De Koninck Amber och var en belgisk pale ale på 5 % från belgiska bryggeriet De Koninck. Jag tyckte då att den var god men väl lätt och enkel, betyget blev 3,17 (länk).

Nu har den återuppstått imagemässigt som De Koninck APA, där förkortningen ska uttydas Antwaarse Pale Ale. Och 5,2 % är styrkan.

Färgen är mörk bärnsten (40 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker snabbt ner till ett tjockt lock.

Doften är mjuk med ren sötma, torkad frukt, hallon, knäck och lite kryddiga fenoler. Överraskande kraftig värmande alkohol.

Smaken är maltig med lätt rostade karamelliga toner. Viss kemisk besk beska, mörkt bröd och torkade frukter. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är något kemisk och sträv med röd malt och aningar av jord. Avslutningen är torr och fruktig.

Kolsyran är mycket kraftig, massor av stora vassa bubblor. Vätskan är något lätt och sträv.

En rättfram belgisk ljus/röd ale. Okomplicerad, nästan enkel. Precis som för sju år sedan…

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan 1 september 2015. Pris: 19:80 för 330 ml. Bäst före: 08 2016.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar