2015-09-22

S:t Eriks Oktober Helles Organic

Oktoberfestöl… Nja, jag vet inte riktigt, det känns… Gjort. Men jag köpte i alla fall ett par nya svenska när de dök upp i hyllorna. En av dem kom från S:t Eriks Bryggeri: Oktober Helles Organic. Bryggeriet beskriver den själva som ”Klassisk ofiltrerad Helles kellerbier”. Alkoholhalt: 5,6 %.

Färgen är gul med en aning guld (6 EBC), vätskan är nästan klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till ett jämnt lock.

Doften är mycket maltig med massor av nybakt vitt bröd. Blommig beska och ren sötma. Mjuka toner av öljäst, aningar av mineraler.

Smaken är bitter-söt. Rena toner av pilsnermalt och besk humle, lite råa nästan syrliga smaker av jäst. En hel del krispiga mineraler. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en hel del bröd, aningar av söt deg och blommig beska. Avslutningen är grumligt söt.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är medelmjuk och något kladdig.

En småtrevlig helles/kellerbier, men jag hade hoppats på en mer helles-lik extremt lättdrucken upplevelse.

Betyg: 3,66. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment oktoberfestöl (lagerstatus). Pris: 20:90 för 330 ml. Bäst före: 17-05-2016 (1073 33105).

2 kommentarer:

  1. Sven-David Svensson26 september 2015 kl. 15:01

    Jag drack denna öl i går kväll. Den kändes väldigt tysk i sin karaktär. Jag åt en rökt lammkorv till. Det var en bra kombination. Ett helt godkänt öl.

    SvaraRadera
  2. Fattade aldrig att den var av typen "kellerbier" Nu måste jag dricka en till flaska och tänka ur den synvinkeln... Men är inte överdrivet förtjust i den stilen så den ofta för mig påminner om ett misslyckat lagerförsök.

    SvaraRadera