2015-09-01

Skebo Triple Gold - igen

Dags att recensera en öl, och att återvända till en klassiker: Triple Gold från Skebo Bruksbryggeri, en engelsk bitter på 4,5 %.

Ölet togs fram till bryggeriets ettårsjubileum 2007, och blev så bra att de fortsätter att fira med att brygga den. Namnet kommer från  tre av humlesorterna som använts: East Kent Golding, First Gold och Styrian Golding. Tre till har använts, liksom Maris Otter Pale Ale Malt och Pale Crystal Malt.

Och… Ja, jag har recenserat den här tidigare, både på flaska och cask. I januari 2009 drack jag, tyckte att den var trevlig men att det fanns trevligare öl från Skebo. Betyget blev 3,48 (3,55 med gamla viktningen). Länk till recensionen.

Dags för en helt ny recension!

Färgen är djupt koppar-mässing (30 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är luftigt, ojämnt och varmvitt. Lite rester blir kvar på glaset när det sakta sjunker ner.

Den mjuka doften har toner av hö, gräs och mörkt bröd. Lite feta blommiga toner och en aning söt deg.

Smaken startar medelsött och maltigt med toner av lantligt surdegsbröd och en aning kolasås. Växande ren beska. Hö, torkade blommor, aningar av julkryddor och trä. Medelstor kropp. Eftersmaken är besk med lite brödig sötma och en aning deg. Mera blommor, aningar av torkade aprikoser och katrinplommon. Det milda slutet adderar lite smörkola.

Kolsyran är medelstark med massor av medelstora långlivade bubblor. Vätskan är mycket mjuk.

Jodå, det är en trevlig öl det här. Men jag vidhåller att det är på cask som Skebos öl verkligen ska upplevas.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. beställbar flaskvis. Pris: 24:70 för 500 ml. Bäst före: 2015-09-18.

Gamla etiketten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar