2015-09-12

Beer Studio One 2015

Nu blev det sådär knepigt igen. Förra året bryggde Umeåbryggeriet  Beer Studio en välhumlad amerikansk  barley wine som döptes till One (10,2 %). Den recenserade jag i vintras, tyckte att den var stor och svulstig men inte helt färdig-finputsad. Betyget blev 3,55.

Så långt inga konstigheter. Men så bryggdes det en ny batch i somras. Med årgång på etiketten, justerad bryggteknik och nya humlesorter från Nya Zeeland. Är det då en ny öl, eller inte?

Till slut kom jag fram till att det  nog bara var en ny årgång av samma öl. Ingen nyregistrering på BeerAdvocate, alltså.

Jo, det är sånt som jag går omkring och tänker på.

Med det sagt, hur är då denna öl, som fått lagras under ett helt kvartal?

Svagt pys när jag öppnar flaskan. Den disiga/grumliga vätskan är brunröd (40 EBC), det rödaktiga skummet är en halv finger tjockt men samtidigt oväntat fast.

Doften är karamelligt maltsöt, men också rejält besk. Citrusskal, suckat och exotisk fruktsallad på burk. Något slags brödighet som för tankarna till saltade pretzels. Lätt alkohol i bakgrunden.

Smaken startar intensivt beskt som balanserar åt citronsyre-syrlighet. Passerande rökighet i den nästan lika intensiva sötman. Billig apelsinsaft och lite grapejuice. Tung degighet och en röd-rostad ton av karamell/crystal-malt. Stor kropp. Eftersmaken är syrlig-besk med sirapsliknande sötma, en del exotisk frukt och limejuice. Slutet är långt med avtagande beska och aningar av vetemjöl.

Kolsyran är vass, de medelstora bubblorna kortlivade. Vätskan är oväntat lätt för styrkan, men också lite kladdig.

En öl som slår hårt åt alla håll med extra allt. Ibland träffar den rätt, ibland blir det bara klumpigt. Den kommer att lugna sig med några års lagring, men det är väldigt svårt att förutsäga hur det kommer att bli.

Betyg: 3,11. Tillgänglighet: Systembolaget lokalt småskaligt i Umeåtrakten (slutsåld). Pris: Okänt, gåva. Bäst före: 2020-06-15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar