2015-09-09

Brewdog Zeitgeist - igen

Åter dags för en om-recension: Zeitgeist, en svart lager på 4,7 % från BrewDog.

När denna öl lanserades 2009 så var det som ett koncept… Flaskans design (se min gamla bild) avvek kraftigt från de andra Brewdog-ölen, och på varje flaska fanns en kod som gav köparen tillgång till att skriva en text eller att lägga in en bild på en speciell site. Tanken var att fånga tidsandan – zeitgeist. Det gick sådär och projektet lades snart ned.

Då, oktober 2009, recenserade jag den och gav betygen 3,48 (gamla viktningen 3,45). Mild, söt och god tyckte jag då.

Färgen är svart med en brun kant (90 EBC). Det tre fingrar höga skummet är brunt och kompakt. En del skumrester blir kvar på glaset när det sjunker ner.

Doften är mjuk och gräddigt medelsöt. Rostade, nästan brända maltiga toner. Aningar av ren beska och röda bär.

Smaken är lätt och torr med aningar av tungt rostad malt, aningar av kaffe och mörk choklad. Lite röda bär och en krispig ren beska, kanske också en snabbt passerande rök. Lätt till medelstor kropp. Ren mjuk besk eftersmak med lätt rostad smak och lite mörk choklad. Slutet är mestadels besk.

Kolsyran är medelstark, de många medelstora bubblorna är friska och långlivade. Vätskan är lätt.

Det här är en väldigt behaglig uppdatering av schwarzbier-stilen med en större beska utan några moderna citrustoner. Mycket rena smaker, och inte alls så söt som den verkar ha varit för sex år sedan. Varför dricker jag inte mer av den här?

Lite intressant är att Zeitgeist inte går att hitta hos BrewDogs hemsida eller shop, kanske är Systembolaget den enda kunden idag?

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment. Pris: 19:90 för 330, Bäst före: 10/06/16 (batch 309 DDAA). 

1 kommentar:

  1. Hej! Jag skickade ett mail till Brewdog och dom brygger den tydligen lite nu och då. Snubben som svarade visste inte när dom skulle brygga den igen därför finns den inte på hemsidan.

    SvaraRadera