2015-03-21

Öppen ölproving - Danmark


Dagens provning på De Klomp fokuserade på Danmark, och vi hade tillåtit oss att ta med öl som var bryggda av danska fantombryggare på… ja, De Proef.

Oväntat mycket folk, kring 50 deltagare hade trotsat vintervindarna för att vara med. Alltid kul!
 1. To Øl Garden Of Eden är en sån där trendig IPA där exotisk frukt accentuerar humlen. Eller är i alla fall tänkt att göra det… Aprikos, mango, guava, papaya och passionsfrukt. Doften innehöll en hel del mango, men smaken var skalkärv och besk. En skicklig bryggare hade nog fått fram en snarlik öl bara genom att använda nya världens humle. Skissbetyg: 3.
 2. Mikkeller + FFF Blå Spøgelse är en fatlagrad sur öl med blåbär. Jo, blå var den. Och syrlig. Blåbären fanns i smaken, men jag är inte säker på att jag identifierat dem om jag provat blint. Utsökt balans och djup i smakerna. En av de bästa syrliga öl från Mikkel jag provat. Skissbetyg: 4,25.
 3. Svaneke / Hill Framsted / Beer Here Raskolnikov är en baltisk porter brygd med rökmakt och honung. Här höll jag på att göra bort mig: Det finns i stort sett ingen information om denna öl på nätet. Däremot kan man läsa en hel del om en annan öl från Svaneke Bryghus, den mörka lagern Raskolnikov. Ja, bra att jag insåg detta innan provningen. Ölen på provningen var mjukt len och maltig med en utmärkt syrlighet och fin rök i bakgrunden. Skissbetyg: 3,75. 
 4. Beer Here Dark Hops är en klassiker, jag tror fortfarande att det var den första svarta IPAn i Sverige. När jag drack den här i februari 2011 så gav jag denna besk-svarta öl, precis mellan en IPA och en stout, 4,3 i betyg. Idag skulle det nog bli något lägre. 
 5. Kissmeyer Smokey Oktober är en rökt bock, fast placerad i Banberg-rököl-traditionen. Mycket trevlig och välgjord, men också väldigt långt ifrån de traditionella oktoberfestölen. 4 gav jag den i betyg för ett drygt år sedan, och någonstans där ligger den fortfarande. God, men svårsäljbar med det namnet. 
 6. To Øl Mine Is Bigger Than Yours fick avsluta… Intensivt söt och maltig, en barley wine som inte tvekar. Precis så mycket humle så att den inte tippar över och blir sockerlag. Väl dold alkohol. Fast den är rätt enkel och lite platt fortfarande. Bör lagras lite till. Skissbetyg: 3,5. 
Handuppräckningen vanns med viss marginal av Mine Is Bigger Than Yours.


 = = =

Nästa vecka är det ingen traditionell provning, i stället kör krogen med stort festival-extra:

På fredag 27 mars kommer Gonzo från Wicked Wine förbi och håller en vintage-extravaganza där gammal öl från dammiga flaskor och fat serveras.

Under festivallördagen 28 mars håller krogen öppet och kopplar på så mycket öl från svenska småbryggerier som det bara går, en del bryggare är också på plats.

Söndag 29 mars är det brunch 10-14 där många av festivalens utställare lovat att dyka upp och snacka bärs. Mer information på hemsidan.

Helgen därefter, 4 april, kommer Bobo att hålla provningen ”Storsäljare VS Hyllvärmare” (måhända inspirerad av min gamla provning ”Rester”?). Facebookarrangemang.

11 april återkommer jag och håller provning på temat USA, Facebookarrangemang.

4 kommentarer:

 1. Var det NÅN öl som var bryggd i Danmark????

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Svaneke. Men jag förstår din poäng.

   Radera
 2. Kissmeyer Smokey Oktober är väl också bryggd i Danmark?

  SvaraRadera
 3. Smokey Oktober är en riktig favorit!

  SvaraRadera