2015-03-25

Nils Oscar Pandemonium

Under ett halvår 2014 gästade bryggaren Chris Kirk från Colorado-bryggeriet Moffat Station Nils Oscar i Nyköping. Tillsammans skapade de ett öl, en scotch ale på 7,4 %: Pandemonium. Lite speciellt är att den har mäskats vid en relativt hög temperatur och sedan jästs och lagrats svalt.

Färgen är djupt brun (60 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet försvinner kvickt iväg till ett ojämnt tunt lock utan att lämna några rester efter sig.

Doften är söt och maltig. Gott om farinsocker och melass, lite toffee och torkad frukt. Aningar av alkohol och höig humle.

Smaken startar med en snabbt passerande ren beska, men sedan är det den söta malten som dominerar: Farinsocker och knäck, Medel till stor kropp. Eftersmaken har en växande ren beska liksom värmande alkohol och torkade söta frukter. Avslutningen är aningen spritig, överraskande torr och mjuk med knäckighet.

Kolsyran är relativt kraftig, de många små bubblorna är friska och kortlivade. Vätskan är mjuk.

En öl av den här typen kan lätt slå över och bli övertungt maltiga och svårdruckna. Så inte den här, den är tvärtom farligt lättdrucken. Dock till priset av att den stundtals känns väl tydlig i smakerna. Jag anar dock att den kommer att utvecklas positivt av några års lagring.

Namnet får mig att associera lite… till ett musikalbum, och ett TV-spel. Som jag båda underhållits en hel del av.

Betyg: 3,74. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 mars 2015 (lagerstatus) Pris: 28:80 för 330 ml. Bäst före: 17/02/2018 (batch 001315).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar