2015-03-30

Beer Expo-provningen 2015


Jag har lagt av mig. Under förra årest Beer Expo höll jag fyra provningar, varav två blinda. I år blev det bara två – en för varje pass. Temat: Moderna Svenska Ölklassiker.

De här ölen serverades, följt av varför jag tycker att det är en modern klassiker:
 1. Nynäshamns Ångbryggeri Bedarö Bitter. En öl som kom 1997 och är därmed en av de äldsta som fortfarande tillverkas av den nya generationens bryggerier. 
 2. Nils Oscar God Lager. Planen egentligen var att ha Kalasöl som jag tror är några månader äldre än Bedarö, men den bryggs inte just nu. Sveriges mest sålda öl från de nya bryggerierna, så den passar här i alla fall.
 3. Oppigårds Golden Ale var först ut från bryggeriet, 2004. Oppigårds höjde ribban för hur en bra svensk ale är. Det här är faktiskt deras mest växande produkt som i volym hotar Amarillo från tronen.
 4. Slottskällan Svart introducerades 1998. Slottskällans experiment visade vägen för den bredd som idag finns bland svensk öl. 
 5. Omnipollo Leon. Omnipollos öl, attityd, kvalitet och design höjde ribban för svensk öl ytterligare ett par steg när den här lanserades i april 2011. Fyra år senare fortsätter de att överraska och skämma bort oss. 
 6. Dugges High Five!. När Express Yourself!-serien dök upp under 2007-08 så fanns det plötsligt bra IPA och DIPA från Sverige, något som var helt nytt då. 
Förutom att prata om ölen stack jag emellan med berättelser om olika bryggerier, dess historia och eventuella utveckling. Jag fokuserade på några som jag tycker fångade tidsandan väl: Sofiero Bryggieri, Thimsfors Bryggeri, Åre Bryggeri, Källefalls Bryggeri, Kungsholms/Tärnö/Nilso Oscar, Oppigårds och Omnipollo. Trogna läsare här känner nog igen namnen och har läst berättelserna.

Det var ingen som sa det rakt ut, men det kände som om åhörarna var lite besvikna på de tre första ölen. De hade nog väntat sig något mer… Kraftfullt och experimentellt än de här tre väldigt välgjorda balanserade och trygga ölen. Men trots att det i stort sett är tyst om den i ölnörd-världen så är alla tre långvariga storsäljare på Systembolaget, och jag tycker att de förtjänar mer uppmärksamhet.

Det var alltså en provning på varje pass, och det var en del skillnader mellan dem: Eftermiddagens gäster var mer frågvisa och lite mer på hugget. Kvällens kändes mer avvaktande och försiktiga. Fast jag fick fler frågor efter den andra provningen.

2 kommentarer:

 1. Kalasöl bryggs och finns att beställa. Finns även på hyllorna i butikerna runt Nyköping och faktiskt i en butik i Stockholmsområdet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara, men det var inte vad festivalledningen sa till mig.

   Radera