2015-03-05

Systembolagets nyheter februari 2000


Det senaste året har jag blivit allt mer uppslukad av tidens gång och olika tidsperspektiv, inte ens på mitt eget liv. Det är väl något slags förtioårskris.

Passande tillfälle att rota fram något ut historiemappen, alltså. Det fick bli Systembolagets Varunytt februari 2000. Å ena sidan säger något i mitt huvud ”inte så jäkla länge sedan” samtidigt som en annan skriker ”Det har gått 15 år!”.

Hur var ölläget vintern 2000? Annorlunda. Systembolaget var mitt uppe i efterdyningarna till mutskandalerna och höll som bäst på att strama åt sitt sortiment i butikerna. Den brittiska pubtrenden hade gått över. Nya ställen satsade mer på cocktails och singel malt whiskey (gärna i kombination med cigarrer). Vad gäller utemat var tapas på väg ut och sushi på väg in, i varje fall bland de mer trendkänsliga.

Beer Advocate var fortfarande ett projekt för att kartlägga var man kunde köpa färsk öl i USA, och RateBeer hade inte startat än. I Sverige fanns en handfull hemsidor om öl, som i praktiken var mer eller mindre genomarbetade recensionslistor som Nisses Ölsidor eller Ohhh… My Head.

Bryggerier? Nils Oscar hade just fått sitt namn och design. Nynäshamns Ångbryggeri hade just fått in sina öl på de första Stockholmskrogarna och Jämtlands höll på att lansera sin välhumlade mörka lager Heaven. Sedan fanns det några mindre lagerbryggerier som bildats några år tidigare, men tiden började sakta men säkert rinna ut för dem. Pripps ägdes fortfarande av norska Ringnes och Falcon av Carlsberg.

Svensk IPA i amerikansk stil? Jag har fortfarande inte fått fram några säkra indikationer på att det hade bryggts sådan vid den här tiden, annat än att Nynäs hade gjort några experiment som sålts på Bärsklubben.

Om man som Linköpingsbo ville ha ett stort ölsortiment och kunnig personal så fick man ta pendeltåget till Bishops Arms i Norrköping.

Men åter till nyheterna som Systembolaget presenterade, de första för det nya millenniet:
 • Ljus lager
  • Brooklyn Pilsner
  • Nya Gellivare Jahki. Gellivare Bryggeri hade gått omkull bara ett halvår tidigare, men konkursboet hade köpts upp av en grupp lokala företagare De försökte nu återstarta bryggeriet med en samisk framtoning och varje år återlansera åtta olika öl under denna hyllplacering, en för varje samisk årstid.

   Det nya bryggeriet begärde sig själva i konkurs sommaren 2002.
  • Pripps M/52. ”Detta ljusa lageröl med medelstor beska ersätter Bulldozer.” Jag är rätt säker på att den här kamouflagemålade burken med underrubriken ”Glöm inte lumpen!” inte skulle passerat Systembolagets granskning idag.

   Bulldozer
   minns jag dock vagt – det var en av de första extrastarka lagerölen från Pripps på 8 %, och som de andra i samma stil som kom då var det ganska… Vulgärt. Det var uppenbart att de inte var gjorda för annat än att ge snabb och billig fylla. Jag har för mig att den smakade som något man annars tvättar målarpenslar med.
 •  Ale
  • Badger Export Ale. Denna best bitter på 4,8 % tillverkades några år kring sekelskiftet. 
Jag har inga minnen av att ha druckit någon av de här ölen, så det får bli lite av antiklimax-stämning även denna gång. Ingen av dem finns idag i Systembolagets sortiment. 

Under rubriken ”Övrigt” noterar jag att såväl Kopparbergs Original (18:50) som Kopparbergs Special Brew (19:90) lanserades på 995 ml-burk, en förpackning som aldrig riktigt slog igenom. Och att Zeunerts Merke kom i halvliterburk (15:30).

1 kommentar: