2015-03-22

Stigbergets Bitter

Förra helgen tillbringades i Göteborg.

Det var mycket trevligt. Speciellt den väldigt välkomnande och personliga atmosfär som finns hos stadens ölkrogar, något motsvarande känns inte lika självklart i Stockholm.

Nu när jag var på allmänt gott humör så plockade jag med mig en av alla lokala öl jag kunde hitta på Systembolaget i Nordstan. Ja, jag hade tillfälligt glömt min relativt nya livsregel ”köp ingen öl från svenska småbryggerier innan du läst flera positiva recensioner över tid om ölen”.

Så vi får se hur det här går…

Först ut blir en engelsk bitter på 4,5 % från Stigbergets Bryggeri: Stigbergets Bitter. Marris Otter och Fuggle är ingredienserna.

Färgen är mycket mörkare än jag väntat mig, det är rätt brunt (50 EBC), vätskan är klar. Det ojämna två fingrar höga skummet är gyllengult och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Den något orena doften är mjuk med lite knäck, torkad frukt och lite tvål. Kryddigt besk humle i bakgrunden.

Smaken är maltig med växande fenoliska toner av tvål och feta kryddor. En del knäck och en växande sträv beska. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjukare med rund beska, jäst och alkohol. Slutet är tvåligt.

Kolsyran är medelkraftig, något vassare än jag väntat mig från en bitter. Vätskan är något sträv.

Nej, det här var inte gott. Inte tillräckligt trasigt för att lämna tillbaka till Systembolaget, dock. Det känns som om jästen inte riktigt fått jobba i bästa möjliga omgivning. Jag undrar lite om bryggarna är med den här ölen? Och än mer hur den kommer att vara om ett knappt år?

Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Systembolagets lokala och småskaliga varor i Göteborgsområdet. Pris: 23:00 för 330 ml. Bäst före: 20160203 (LOT232).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar