2015-02-15

Stallhagens Honungsöl - igen

Dags för en åter-recension. Det är visserligen inte länge sedan jag drack Honungsöl från åländska Stallhagens Bryggeri, det var sådär 2½ år sedan. Men jag är osäker på om det var ölen som var problematisk eller fatlinan. Betyget då blev ganska svalt: 2,33 (länk).

Ölen i fråga är på 4,7 %, men jag är osäker på vad det är för öl i grunden (gissning: ljus lager). Eller när den åländska honungen tillsatts under bryggningen?

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är klar. Det vita två finger höga skummet sjunker långsamt ned och bildar ett tjockt lock. Lite rester blir kvar på glaset.

Doften är aningen jästig med mineraler och lite alkohol. Det är rätt söt med toner av honungskarameller och lite gröna bananer.

Smaken är frisk och ren. Lite exotisk frukt i bakgrunden, liksom aningar av majs och olivolja. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en växande sötma med en tydlig smak av (riktig) honung och lätt blommig humle. Medelsöt honung i avslutningen.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är långlivade i munnen. Vätskan är medelmjuk.

En prydlig ljus lager med en diskret honungston, det här. God, men jag hade gärna sett mer honung.

Betyg: 3,48. Tillgänglighet: Köpt ombord på Ålandsbåt. Pris: Okänt för 330 ml. Bäst före: 01.05.15 (batch 335).

3 kommentarer:

 1. Hej Magnus,

  Har du vägarna förbi Stockholm någn gång, vill gärna överlämna ett urval Stallhagen-öl som kan vara svåra att hitta i Sverige.

  Hälsningar
  Ola

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, det var generöst. Jag kommer att vara i Stockholm någon gång under mars, men klarare än så är det inte just nu.

   Radera
 2. Ola, det där kan väl PAF sponsra och stå för frakten ;)

  SvaraRadera