2015-02-26

Beer Studio One

Min upplevelse av tid är… Relativ. Vissa saker känns väldigt länge sedan, andra väldigt nära. Trots att de i verkligheten hände samtidigt.

Som Umeåbryggeriet Beer Studio, projektet som min före detta ölbloggarkollega Darren Packman kör. Trots att det känns som om de hållit på hur länge som helst är det faktiskt bara ett år sedan de satte igång för fullt. 

Jubileumsåret firas med en specialbryggd öl, som släpps på Systembolagets webblansering den 12 mars 2015, då det är 1.008 flaskor tillgängliga: One, en öl mitt emellan amerikansk barley wine och en DIPA på 10,4 %.

Maltsorterna är Pale Ale och Cararye, humlen i koket är East Kent Golding, Cascade och Kohatu. Torrhumlingen har gjorts med Citra och Nelson Sauvin.

Färgen är djupt brun-röd (60 EBC), det finns en del del mycket små dammlika partiklar som flyter omkring i vätskan. I övrigt är den klar. Det fingertjocka skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker långsamt ned och lämnar mycket rester efter sig.

Doften är tjock, fet och humlig. Amerikansk citrus-humle, beska örter och söt knäck. Apelsinjuice och mogna plommon, grapefrukt och citrongodis.

Smaken är tjock, söt och besk med massor av citrusskal – den får mig att tänka på östkust-DIPA som den var för 15 år sedan. Antydan till beska örter, olivolja och gummi. Stor kropp. Mjuk sötma i eftersmaken och citrusfrukter som närmar sig nypressad apelsinjuice. Tjock maltig sötma, blandad frukt och plast/gummi. Avslutningen är besk-söt med massor av apelsinskal.

Kolsyran är mild, de små bubblorna är långlivade. Vätskan är tjock och kladdig.

Jag tycker precis som pressreleasen att den här ölen är någonstans mellan BW och DIPA. Men så är den här också väldigt färsk, beskan kommer nog att mildras och helheten lugnare med tiden. En av de bättre från Beer Studio hittills.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets webblansering 12 mars 2015. Pris: 69:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2019-01-01.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar