2015-02-09

Fängelset Tjust Ale

Bryggeri Fängelset i Västervik stötte jag för första gången på i samband med hembryggar-SM för ett knappt år sedan då några flaskor därifrån dök upp. Vi magsura domare provade, men gillade inte: De smakade alla underligt kryddigt jästiga, som om de alla bryggts med saison-jäst…

Nu dök det upp en folköl från dem i affären, en engelsk bitter på 3,5 % som bryggts med Nugget, Fuggles och amerikansk västkust-jäst: Tjust Ale.

Färgen är gul-bärnsten (20 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka vita skummet sjunker snabbt ned till en tjock ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är syrligt jästig. Plast, apelsinskal, smör och frukter. Hade varit OK för en saison, men inte en bitter.

Smaken är rätt vörtig och medelsöt. Kryddigt tvåliga toner och en aning syrligt fruktgodis. Lätt fruktig beska, medelstor kropp. Eftersmaken är renare, men det finns ändå fenolisk tvål, apelsinskal och bagerijäst. Avslutningen är kryddig med lite hö.

Kolsyran är kraftig, de små bubblorna är mycket kortlivade. Vätskan är lätt.

Jag antar att det är precis som förra året, att jästen från deras saison Knot Work har infekterat jästen som den här jästs med, för det här doftar och smaker mer som en småklumpig sådan än något annat.

Betyg: 2,42. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt för 330 ml. Bäst före: 01-04-2015.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar