2015-02-25

S:t Eriks & Boston Beer Belgian Red Strong Ale

Bild: Galatea.
Enligt Galatea är det andra gången någonsin som en av Boston Beer Companys bryggare (i det här fallet i form av Grant McCracken) åker iväg och brygger ett öl tillsammans med ett annat bryggeri.

Resultatet av bryggningen hos S:t Eriks och Jessica Heidrich blev den första ölen i serien Transatlantic, blev en belgisk röd ale med lingon och tranbär på 7 %: S:t Eriks & Boston Beer Belgian Red Strong Ale. Eller heter den S:t Eriks & Samuel Adams Belgian Red Strong Ale? Jag är inte säker, det första står på etiketten och det andra på hemsidan.

Färgen är guld-orange med lite rosa i kanterna, vätskan är klar. Det lilla varmvita skummet sjunker snabbt ner till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset.

Doften är torr med fenoliskt belgiska jäst-toner, gummi, lagrad hårdost och gamla kryddor. Syrligt fruktiga toner - lingon och körsbär. Aningar av alkohol.

Smaken är mycket torr med en fruktig sötma. Lingon och tranbär, aningar av belgisk jäst och jord. Eftersmaken har växande fruktig syra som får mig att tänka på sötad tranbärsdryck med kolsyra. Det korta slutet är torrt med röda bär. Ingen alkohol går att hitta överhuvud taget.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kittlar tungan. Men kolsyran går också oväntat fort bort ur den upphällda ölen. Vätskan är torr utan att bli sträv.

Jag drack en första version av denna öl på Stockholm Beer i höstas, och minns den från det som än mer krispigt torr med tydligare bärtoner. Jag vet inte om det är mitt minne som spelar mig ett spratt, men trots att denna flaska är mer återhållen så är det fortfarande ett intressant experiment.

Betyg: 3,29. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 6 februari 2015 (lagerstatus). Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 13-10-2015 (batch 927 11362)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar