2015-02-11

Slottskällans Rökporter

En ny öl från Slottskällan? Det känns som om det var ett tag sedan. Och en rökporter dessutom? När jag såg att Systembolaget ville få in en svensk mörk och rökt ale i sortimentet så trodde jag att huvudalternativen var två existerande klassikerna: Nils Oscar Rökporter eller Strömsholms Malakias.

Så blev det alltså inte… Rökporter är en rökt porter på 6 %. 

Färgen är brun-svart (90 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet sjunker ner snabbt till ett beige lock utan att lämna några rester efter sig.

Doften är söt och maltig med en hel del rostade toner: Kaffe, mörk choklad och lakrits. Men också blandade frukter och grönsaker, liksom aningar av trä-aska och målarfärg. Inte mycket till rök, dock.

Smaken startar syrligt-beskt, men det tas snart över av en tydlig ren sötma liksom rostad/bränd malt. Försiktiga aningar av rök, salt och en hel del lakrits. Medelstor kropp. Eftersmaken har passerande sötma, saltlakrits och aningar av katrinplommon och träkol. Avslutningen är kort, mild och söt.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och aningen torr.

Nej, det finns inget som är tekniskt fel eller osmakligt i den här. Det är bara det att för att vara en ”rökporter” så är det på tok för lite rök. Hade jag fått in den här blint hade jag aldrig gissat att det skulle vara en uttalad rököl. Och det drar ner betyget en hel del.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2014. Pris: 25:50 för 330 ml. Bäst före: 091215 (batch RP1402). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar