2015-02-08

Siren / De Molen Empress Stout

Till ölprovningen jag höll för en tid sedan (länk) så privatimporterade jag ett par lådor öl. En av dem var för mig helt ny: Empress Stout, ett samarbete mellan nederländska De Molen och engelska Siren (där den bryggts). Det var Brill & Co som hjälpte mig att välja denna eftersom min önskan hade varit ”något svart och stort, gärna kryddat”.

Det är en öl som är en del av sommarens samarbetsprojekt där ett antal bryggerier blev lottade att arbeta fram ett öl tillsammans med en av regnbågens färger som tema: Lila. De kom överens om att set skulle blir ett svart öl – De Molen är duktiga på sådana. Och lila, kom de fram till, är en kunglig färg och stilen bestämd till Russian Imperial Stout. För att ytterligare förstärka det kungliga valdes svartpeppar som en smaksättare, eftersom det anses vara en kunglig krydda. Alkoholhalten är för stilen rätt måttliga 8,5 %.

Färgen är kolsvart med en brun kant (100 EBC). det fingertjocka skummet är luftigt och brunt. Det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Den rika doften är mjuk och kraftig. Rostad malt, exotiska kryddor och aningar av rök, metall och parfym.

Smaken är mjuk med tydliga toner av svartpeppar (den kryddiga-fruktiga delen, inte hettan). Mjuk sötma. Parfym, orientaliska kryddor och rostad majs. Stor kropp. Eftersmaken är rätt mild med lite alkohol, svartpeppar, muskotnöt och en aning av beska örter. Avslutningen är något pepparhet och kryddig med en del torkad frukt.

Kolsyran är mild, de små friska bubblorna är kortlivade. Vätskan är tjock och mjuk.

En mycket intressant öl, väldigt annorlunda med sina kryddiga smaker. Jag har ofta problem med kryddade öl eftersom de lätt tippar över och bara blir kryddor snarare än öl. Men den här har verkligen den där speciella peppartonen (som mest påminner om att dofta på hela pepparkorn) välintegrerad med de andra smakerna. Och oväntat fylligt stor för 8,5 %, vilket mycket väl kan bero på att vörten kokat i fem timmar. 

Betyg: 4,14. Tillgänglighet: Privatimport i kolli om 24 flaskor. Pris: 38:90 för 330 ml. Bäst före: 310815 (batch G337).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar