2015-02-05

Nynäs Bötet Barley Wine 2008 igen.


Det blev ett litet stim av barley wine här… Inget planerat men rätt passande för den snöiga vinter som just nu råder.

Tillika det jag tror är den äldsta öl jag äger just nu: Bötet Barley Wine från Nynäshamns Ångbryggeri. Just denna flaska med öl på 9,1 % hade ingen årgångsmärkning, men Thomas på bryggeriet har luskat ut att den är brygd under 2008.

Jag recenserade den när den var rätt färsk, i november 2008 (länk), då tyckte jag att den var ”kantig och obalanserad”. Betyget blev 3,65 (3,51 med modern viktning).

Nu ska jag  kolla vad som hänt under dessa knappa 6½ år. Flaskan har förvarats i ett mörkt men temperaturvarierat skafferi.

Det pyser lite tveksamt när jag öppnar kapsylen. Den helt klara vätskan är mahognyfärgad, det ljust bruna (oväntat mörka) fingerhöga skummet är luftigt, och det sjunker snabbt ned till en tunn ring utan att lämna några rester på glaset. 

Doften är mjuk och mild utan spår av alkohol. Cognac, ekfat, russin och vaniljglass. Lyxigt och snyggt oxiderad.

Smaken är stor och väldigt avrundad med en snabbt passerande pepprighet i starten. Sött och fruktigt, det är oväntat nära läsken Pommac. Det är kanske inte så komplext som jag hade hoppats på, och inte så intensivt. Å andra sidan uppskattar jag inte övertunga öl heller, det är en svår balansgång det här. Cognac, rom-russin, lite farinsocker och en aning kokos. Nästan ingen beska alls, i varje fall inget jag kan urskilja. Medelstor kropp. Eftersmaken är något torrare med ännu tydligare oxiderade fat-toner. Fin vanilj, knäck och lite gammaldags kola. Slutet är aningen strävt och ekat.

Kolsyran är rätt lugn, små bubblor som är rätt långlivade. Vätskan är lite sockerlag-kladdig men inte speciellt tjock.

Jodå, det har hänt saker under åren. Om det här är en bättre öl än den färska är givetvis en smaksak, men jag tycker om de avslipade smakerna i den här och den lätta oxiderade läder-russin-tonen som inte tar över.

Betyg? Tja, närmare 4 än 3,5 i alla fall. Ett trevligt experiment.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar