2007-09-07

Traquair 900

Igår var öldrickandet igång igen. Skotska Traquair firar slottets 900-årsjubileum med en barley wine kort och gott kallad 900.

Erfarna bloggläsare vet att just Barley Wine inte är inte min favoritstil, men jag har inga problem med att uppskatta en välgjord öl. Och den här var verkligen välgjord: Det börjar bra med en djup rödbrun närmast lysande färg och litet beige skum.

I början luktade den nästan ingenting, men det berodde på att jag hällt upp den när den var för kall. Efter en evighetslång (det kändes så i alla fall) väntan höjdes temperaturen och aromerna släpptes loss. Starkvin, torkad frukt, lite torr humle, nötter och antydan till alkohol.

Smaken var även den mästerligt balanserad, allt var precis där det skulle vara i rätt proportioner, utan några konstigheter. Fatlagrat starkvin, lite sötma, torkad frukt, mild orökig whisky och lång lång eftersmak.

"Den bästa öl jag druckit i år!" utropade en som druckit ölen på något annat forum. Jag håller väl inte riktigt med, men det är definitivt den mest välgjorda. En riktigt snygg öl, som säkert mår ännu bättre av något års lagring.

1 kommentar:

  1. Jag köpte med några flaskor hem från Traquair House förra året, nu när den faktiskt finns att få tag i här hemma kanske man skulle öppna någon.

    SvaraRadera