2007-09-24

Left Hand gör inte öl med vänstra handen

Så i lördags kring 17:15 var det dags för "Master Class" med Left Hand Brewing på Ölmässan. Vi anmälde oss och betalade 120:- var i receptionen. Där var vi andra namn och anmälda nummer 2 och 3. "Kom tillbaka lite innan, vi vet inte vilken lokal det ska vara i, killen som håller i det vill att det inte ska bli för tomt och ödsligt!" var de beledsagade orden.

Vi höll väl inte andan direkt, men vi blev hänvisade till Oliver Twists/House of Ales' VIP-bar (3-4 bord och kanske 10 stolar på en minimal yta vid en av deras montrar) i stället för en av konferenslokalerna.

Väl där välkomnades vi av Jugge från Oliver Twist som dukade upp med plastmuggar och flaskor. Jag träffade dessutom Mattias från den trevliga bloggen Mattias-beer-experience och någon som tydligen kände igen mig från Beer Advocate.

Nästan i tid presenterade en långsmal lite skäggig kille sig som Eric Wallace, en av bryggeriet Left Hands grundare. Det var inte helt lätt att höra vad han sa; omgivningen var väldigt högljudd och stökig. Jag reserverar mig därför att jag kan ha hört något fel...

Han började att prata om hur han sim ung rest en del i Europa, och varje gång han kommit tillbaka till USA blivit ledsen över hur tråkig och rent av dålig ölen var hemmavid. En vändpunkt var när han på en finlandsfärja fick en ale från Samuel Adams. Det gick uppenbarligen att göra god amerikansk öl.

Erfarnhet av hembryggande hade han fått under skolåren, och tillsammans med några vänner satte de 1990 igång att testbrygga. Bryggeriet är för övrigt döpt efter en liten by där de då bodde, namnet var "vänsterhand" på indianspråk.

Första ölen lanserades 1994 och Eric tyckte själv att det är skoj att den fortfarande finns och säljer bra: Det är en välbalanserad närmast brittisk Special Ale vid namn Sawtooth Ale som provsmakades.

Vi gick vidare med en lite mer amerikansk pale ale med citrusdoftande humle - Jackman's American Pale Ale. Den var lika väl balanserad och lättdrucken som den förra.

Nu kom vi till anledningen till att Eric besökte Sverige alls: Milk Stout. En öltyp med mjölksocker som uppfanns i Storbritannien under första världskriget. Han förklarade hur de långa mjölksockermolekylerna förblev opåverkade under jäsningen och att den här ölen närmast exploderat försäljningsmässigt och stod nu för en stor del av deras försäljning. "Folk verkar tycka att namnet och etiketten är lite roliga, så köper de en flaska och upptäcker att de gillar den.". Provsmakningen gav samma resultat som de andra; en lättdrucken öl med mycket karaktär och fin smak med bara antydningar av sötma och rostade toner. Den lanseras i 200 Systembolagsbutiker 1 oktober!

Vidare i det mörka sortimentet: Black Jack Porter var en frisk och torr porter med bara antydningar till beska och en liten rökt eftersmak. Eric berättade att de brukade utveckla en ny öl genom att köpa en massa öl i samma stil och prova dem mot varandra tills två riktigt bra återstår. Sedan försöker de brygga ett mellanting mellan de två.

Stout kan kategoriseras som en porter med än kraftigare rostning, och Imperial Stout är en riktigt alkoholstark stout. Och det var precis vad vi fick att provsmaka, den hette rätt och slätt Imperial Stout. Massor av smak, hårt rostad men ändå len som grädde. Vi fick senare veta att den ligger på 10%, vilket hade varit omöjligt att gissa. OT-Jugge kom sedan springandes med ett glas svart vätska: "Ni är ju mina VIP-gäster, så här ska ni få prova samma öl från fat!" utrpoade han samtidigt som vi fick provsmaka. Och det var en intressant upplevelse: Den lena och mjuka stouten var här plötsligt tuff, nästan rå i sin framfusighet med smaker av lägereldsrök, trä och bränt rostat bröd. På en fråga förklarade Eric att det berodde på att den lagrats mycket kortare än flaskvarianten.

Nu blev det en kort fråge- och pratstund där Eric närmast blev en turistbroschyr för Colorado och dess natur. Han berättade också att Left Hand aldrig varit intresserade av Extreme Beer-trenden "beers don't get better just because they are double och triple whatever", de vill göra sina tolkningar av klassiska europeiska och amerikanska öl. Öl som de själva gillar och skulle köpa.

Et mycket trevligt och avspänt arrangemang, trots den stimmiga omgivningen! Var det verkligen någon som orkade läsa ända hit?

1 kommentar:

  1. Jorrå, jag orkade i alla fall läsa ner till sista raden. Kul att du hade en trevlig stund med Left Hand och Eric W (precis som vi hade), fastän det var en lite rörig miljö.

    SvaraRadera