2007-09-05

Söderbärke MikroÖlFestival 2007

Det har varit tyst här några dagar. Dels har jag haft en massa andra saker för mig, dels har jag inte varit helt kurant, och eftersom jag anser att alkohol inte är nyttigt så håller jag mig borta från det då.

Igår hade jag ett mycket trevligt telefonsamtal med Thomas från Malte - Söderbärke Ölvänner som den sista helgen i oktober arrangerar årets Söderbärke MikroÖlFestival, även känt som SMÖF, ett arrangemang som förra året tilldelades Svenska Ölfrämjandets "Guldpint".

Thomas presenterade i korthet festivalen: Årets är den fjärde i ordningen, och den första som är under två dagar (26-27 oktober). Man kommer att erbjuda minst 100 sorters öl, och eftersom det är udda år så koncentrerar de sig på öl från utlandet (jämna år siktar man in sig på det svenska).

Jag har fått en preliminär lista över deltagande öl, och bland godsakerna har man i år inte mindre än 11 öl från flera bryggerier i Argentina, samt ett antal från från Tjeckien, USA, Libanon, Ghana, Laos, Palestina och... Ingen från Månen vad jag kan se, dock.

"Mikroöl" i festivalnamnet ska läsas som det engelska "craft beer"; hantverksmässigt framställd öl oavsett bryggeriets egentliga storlek. All öl kommer dessutom att säljas per deciliter.

Det kommer att hållas tre "Mikroseminarer" under dagarna. Rubrikerna: "Ölhistoria", "Vad doftar och smakar i ölen?" samt en "Grundkurs i ölprovning". Ett par special-betalprovningar med handledning kommer att arrangeras; "Svarta öl från Tyskland" samt "Spontanjästa fruktöl från England". Det senare låter så spännande att det egentligen är ett tungt argument för att åka dit bara det!

Även om man fokuserar på utrikiska öl i år så behöver den som diggar de svenska mikrobryggerierna inte gå törstig: Det blir drycker från Irish Pub (Sundsvall), Sandbacka Bryggeri (Sandviken), Skebo Bruksbryggeri (Skebokvarn), Eskilstuna Ölkultur (Eskilstuna), Närke Kulturbryggeri (Örebro), Dugges Ale och Porterbryggeri (Mölndal), Ölands Gårdsbryggeri (Degerhamn). Och fler är nog att vänta. Ja jisses!

Och om ni mot förmodan skulle behöva fler argument så... Kommunalrådet inviger!

Thomas avrundade samtalet med att stolt förklara att "Det här är något annat än det där de har i Nacka Strand!"

Jag är väldigt lockad att åka dit faktiskt. Frågan är bara hur man hittar övernattning i Söderbärke? Den intresserade rekommenderas att bevaka hemsidan.

Soundtrack: Melodifestivalen 2007

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar