2018-07-15

Fuller's / Moor Rebirth

Bild: Fullers.
Den här har legat i skafferi och kyl alltför länge, ibland blir det så.

En öl jag drack på plats vid bryggeriet i våras vid slutet av rundvandringen hos Fuller's och då uppskattade mycket: Samarbetet med Moor Beer Company i serien Fullers & Friends.

Jag är fortfarande lite fascinerad över deras val av samarbetsprojekt: Att så långt det var möjligt återskapa Fullers-ölen ESB så som den var vid lanseringen 1971.

Resultatet blev Rebirth, en ESB på 6 %.

Färgen är djup bärnsten/brons, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är vitt och sjunker långsamt ner till ett tunt lock utan att lämna rester på glaset.

Doften är maltig med torkad frukt, knäck, aprikos och hö. Den är elegant och mjuk med vaga aningar av läder och starkvin.

Smaken är även den i första hand maltig, men det finns en blommig beska som passerar förbi. Aningar av aprikossylt (månne Fuller's hussmak från jästen?). Medelstor kropp. Eftersmaken är balanserad med knäck, torkade blommor, gammaldags fruktkarameller och  knäckebröd. Gräddkola och sträv trädsav i det korta slutet.

Kolsyran är mjuk, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är något sträv.

En trevlig och balanserad ESB med rika eleganta smaker, och ändå är den lättdrucken.

Men hur är den om man dricker dagens ESB bredvid? Det är väl bara att testa med ett glas av varje öl:

Utseendemässigt är de i  stort sett identiska, det enda jag ser skiljer är att skummet är ännu lägre och mindre hållbart på ESB.

Dofterna skiljer sig mer. Rebirth är renare och snyggare, ESB har tydligare smör/smörkola, mer aprikosmarmelad och känns allmänt lite… råare.

Smaken hos ESB är… lite mer. Lite beskare, lite sötare och lite tydligare med råare alkohol. Borta är de torkade blommorna från Rebirth, i stället finns här en otydligare fruktighet och lite… mhhmmm… ingrodd tobaksrök. Eftersmaken i ESB är däremot längre och större.

Kolsyrorna och munkänslan är desamma, kanske är Rebirth lite mjukare.

ESB gav jag våren 2007, strax innan jag började blogga, ett riktigt högt betyg: 4,42. Idag känns det som lite i överkant: Det är fortfarande en bra öl och en stilbildare, men jag är idag övertygad om att man kan göra en ännu bättre ESB än såhär.

Betyg: 3,82. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 20 april 2018 (lagerstatus). Pris: 27:90 för 330 ml. Bäst före: 31/12/19.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar