2016-12-03

Öppen ölprovning: Milk Stout


Dagens provning, min sista för i år, på De Klomp hade temat Milk Stout. De knappt 30 gästerna fick en god dos brittisk ölhistoria från 1830 och framåt, samt de här ölen:
 • Brewdog Jet Black Heart var med sina 4,7 % lättast. En oväntat slätstruken öl som dock hade den där rätta mjölkiga sötman och en trevlig kolaton.
 • Mikkeller Milk Stout hade en tydligt ton av modern humle, och sötman kompletterades av en fin maltsyrligthet. Trevlig.
 • Left Hand Nitro, med kväve i flaskan, var som väntat mjukast i samlingen. Kanske också lite vörtig i smaken?
 • Beerbliotek Mocha Latte Stout (som jag recenserade här) med choklad och kaffe hade en tydlig och oväntad doft av chili – paprika. Inget sådant i smaken dock.  Däremot en fin kaffesmak, men inte så mycket sötma.
 • Danska Bad Seed Good Morning Vietnam drog upp smaker och alkohol till imperial-nivå. Smaken skulle härma vietnamesiskt iskaffe, och hade lagrats på tank med kaffebönor. Jag tycker sällan att sådana öl blir riktigt goda, men den här fungerade väl med sin friskhet.
 • Sist, störst och tyngst: New Holland Dragon's Milk hade även den lagrats med kaffebönor, men nu på burboun-fat. Tydliga toner av mjölksötma, vanilj, burboun och en hel del alkohol.
Handuppräckningen vanns av Dragon's Milk även om rösterna var spridda. Efter det kom en liten julbonus i form av utlottning av boken Öl Smakerna Hantverket Stilarna

2 kommentarer:

 1. Vad tycker du själv om stilen då, om du som "domare" får tillåta dig att ha en egen åsikt? ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara gott om det görs på rätt sätt, de två första i provningen var närmast. Men om jag står i en bar och väljer så blir det nog oftare någon torrare variant.

   Radera