2016-12-26

Nääs Mörk Lager Julöl

En öl som … gäckat mig. Det började för ungefär ett år sedan, när jag köpt hem lite julöl som kanske skulle vara intressanta.

Dagarna gick. Och till maten en kväll tog jag fram en Mörk Lager Julöl  från Nääs Gårdsbryggeri. Det kunde jag ju göra trots att jag inte recenserat den, för jag hade ju fler i skafferiet av denna mörka lager på 5,3 %.

Det… hade jag inte, visade det sig snabbt. Det gick inte heller att köpa på sig den, för den var jätteslut överallt.

Och det där har jag faktiskt grämt mig över under det år som gått. Speciellt som jag vid den tidpunkten lyckats hålla jämna steg med Nääs' utgivning, det var bara den här som saknades för att få listan komplett.

Så'n är jag.

Nu blev jag lite lättad i oktober när det visade sig att ölen skulle återkomma. När jag besökte Tranås, som bör vara bryggeriets närmsta Systembolagsbutik, så tänkte jag åter plocka med mig några flaskor och få det här ur världen.

Den var slut.

Nå, jag såg att den fanns inne i Linköping så på måndagen cyklade jag ner till stan och kom så äntligen över ett par nya flaskor.

Men var det värt allt detta?

Färgen är mycket mörkt brun (i dåligt ljus ser den svart ut), vätskan är klar. Det två fingrar höga beigea skummet sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna mycket rester på glaset.

Den milda doften har toner av kakao/mörk choklad, toffee och en aning omogen syrlig frukt.

Smaken domineras av rostad, närmast bränd, malt (som får den att bli rätt lik en stout). Lite karamell/knäck och en lätt blommig beska. Viss mörk choklad och svartmalt-syrlighet. Passerande ren lätt beska. Medel till stor kropp. Eftersmaken har en växande ren beska, kolanötter och lite alkohol. Avslutningen är aningen sträv med örter och träd-sav.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna kortlivade. Vätskan är mjuk.

Det är är nog egentligen en tysk schwarzbier, som kan ligga ganska nära en porter. Och en god sådan som kan ge den svenska julmaten med sina salt-söt-feta smaker en match.

Att notera: Nääs brygger (eller har i alla fall bryggt) en annan öl med snarlikt namn: Mörk Lager. Den ligger dock på 5,8 %. 

Betyg: 3,49. Tillgänglighet: Systembolagets småskaliga lokala sortiment. Pris: 21:90 för 330 ml. Bäst före: 24-07-17 (batch T 346).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar