2016-12-20

Nääs DIPA

Ja, jag är som så många andra svag för marknadsföringstrick. Speciellt om det är substans bakom dem med.

Fast ibland är det lika skönt med ett bryggeri som känns totalt nonsensfritt. Med många fasta öl och ett fåtal långsamt avlösande tillfälliga. Med stilen som namn och färgen på etiketten som enda kännetecken.

Till de här hör definitivt Nääs Gårdsbryggeri längst ner i sydligaste Östergötland. Vissa av deras öl finns i Linköping, men ännu fler i Tranås där jag var i helgen. Som DIPA, en DIPA på 8 %.

Färgen är orange, vätskan köldgrumlig. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner till ett lock lämnandes en del rester på glaset.

Doften är humlig med apelsinjuice, grapefruktskal, fudge, clementiner och lemon curd. Ren sötma i bakgrunden.

Smaken är till att börja med mycket besk. Det lugnar ner sig och utvecklas mot grapefruktjuice och -skal, citrongodis och limejuice. Ren sötma, lite fruktkarameller och en aning alkohol. Medel till stor kropp. Eftersmaken är balanserad med blandade citrusfrukter, fruktkola och lite kakdeg. Avslutningen är rätt så mild med citron och vetemjöl.

Kolsyran är lätt, de få medelstora bubblorna är friska men kortlivade. Vätskan är mjuk.

En DIPA som satsar på balans och lättdruckenhet i stället för det extrema och komplexa. Med väldold alkohol.

Betyg: 3,62. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment. Pris: 29:90 för 330 ml. Bäst före: 19-07-17 (batch T 345).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar