2016-12-10

Leufsta IPA

Leufstabruk Bryggeri? Var det inte de som startade som ett fantombryggeri på 00-talet och var som sådant ett av de första att brygga öl i belgiska stilar i Sverige?

Nej, mitt minne spelar mig spratt: Det var… några andra. Hm. Leufstabruk-bryggeriet startade i vilket fall 2012 och fick lite större distribution något är senare. Flaskan köpte jag i Uppsala när jag var där för någon vecka sedan.

Den här amerikanska IPAn på 6 % hade premiär i mars 2013 och är humlad med Columbus, Tomahawk, Amarillo samt Cascade: Leufsta IPA.

Färgen är mörk guld med en nyans av brunt, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt och det sjunker ner långsamt utan att lämna mycket rester efter sig.

Doften är tjock och kryddig (muskotnöt, kryddpeppar) med en tydlig ton av Belgisk jäst. Aningar av banankola. Den doftar inte direkt som en AIPA…

Smaken startar med något slags aningar av nya världens humle, men det är framför att den där jästiga-fenoliska-kryddiga belgiska smaken som dominerar. Vis sträv beska, torkad frukt och lite jord. Medelstor kropp. Eftersmaken är än mer fenolisk med kryddpeppar, nejlikor muskotnöt och nygjuten plast. Det långa slutet är sött och kryddigt.

Kolsyran är låg till medelstor, de små bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk och sträv.

Hm. Kan det här vara en belgisk IPA? Bryggeriets hemsida beskriver över huvud taget inte ölen så det är inte helt lätt att veta. Om jag hade varit säker på det hade betyget blivit lite högre. Men inte så mycket mer än så, för det här är oavsett stil inte så gott.

Betyg: 2,48. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Uppsala och Roslagen. Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 2017 -04-.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar