2018-08-26

Nynäshamn Kalkskär Källaröl

När jag tittar tillbaka på listan över öl jag recenserat på senaste tiden så noterar jag att det varit ganska lite svenskt. Eller i alla fall mindre än jag känner att det brukar vara. Ingen speciell tanke bakom det.

Men i kväll blev det en svensk öl: Kalkskär Källaröl, en allittererande kellerbier från Nynäshamns Ångbryggeri på 4,6 %.

Det höga skummet är vitt och luftigt, det faller snabbt ner utan att lämna mycket rester efter sig. Under det, en gul disig vätska.

Doften är sött maltigt mjuk med inslag av kokt skinka och smördeg.

Även smaken kan kort beskrivas som mjukt maltig. Den är gräddig med växande toner av vetemjöl och antydan till blommig vätska. Medelstor kropp. Aningar av citrusfrukter i eftersmaken, liksom blommor och kakdeg. Mycket rena balanserade smaker. Passerande sälta och len kakdeg i slutet.

Många medelstora mjuka bubblor, långlivade. Vätskan är medelmjuk.

Det finns en utbredd missuppfattning hos nyare bryggerier, även i Tyskland, att en kellerbier ska vara jästigt rå och i stort sett olagrad. Den fällan går inte Nynäshamns Ångbryggeri i, och jag hade väntat mig att den här skulle vara bra, men inte riktigt bra som den är.

Betyg: 4,09. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 3 augusti 2018 (lagerstatus). Pris: 29:70 för 500 ml. Bäst före: 1 2019 (batch B).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar