2018-08-24

Hartwall Lahden Erikois IPA

Ja ja… Det har åkts Ålandsfärja igen. Och i taxfree-avdelningen finns som vanligt en tunna där de håller ner burkarna som är hela ur trasiga kartonger. Eftersom jag sällan brukar köpa hela flak öl så håller jag koll efter öl som jag inte tidigare provat. Den här gången fiskade jag upp två burkar.

Den ena var Lahden Erikois IPA, en session-IPA på den för Finland så typiska alkoholhalten 4,7 %. Bryggeri: Hartwall.

Färgen är ljust guld; vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker långsamt ner lämnandes lite rester på glaset.

Doften är ganska mild med viss citrushumle, apelsinjuice och limeskal. Spannmåls-sötma och en aning knäck.

Smaken startar balanserat med passerande citrusbeska, växande spannmålssötma, apelsinjuice och lite deg. Lätt till medelstor kropp. Den medelstora efterbeskan blir lätt sträv, men det är den rena sötman som till slut tar över helt. Sötman blir till slut fadd i slutet, där humlen blir till billigast möjliga apelsinjuice.

Kolsyran är medelstor, de små bubblorna långlivade. Vätskan är mjuk, nästan lite tjock.

En ganska så anonym budget-IPA som saknar stora fel, men också det mesta annat.

Betyg: 2,99. Tillgänglighet: Taxfree på Viking Cinderella. Pris: 10:00 för 330 ml. Bäst före: 240519

1 kommentar:

  1. när det gäller färgen så verkar den variera lite ifrån klar till grumlig. och med tanke på priset så måste jag nog ifrågasätta ditt betyg. ett flak kostade mig 136kr på båten. jag förväntade mig en ren skräckupplevelse och att den skulle vara betydligt mer knäckig, men blev glatt överaskad över den tydliga fruktiga smaken. inslag av apelsinskal och något annat. det stora minuset med ölen var att den har en jästaktig eftersmak i stil med åbro export. men av 10 möjliga skulle jag absolut ge den 6,5 med tanke på prisklassen. det är en lättdrucken ipa som passar väldigt bra till pizza och trevliga samtal med vänner.

    SvaraRadera