2018-08-22

Fullers 170th Anniversary Celebration Ale

Ytterligare en öl som stått bortglömd en tid: 170th Anniversary Celebration Ale från engelska Fullers. Det är en engelsk strong ale på 7 % som bryggdes våren 2015.

Den borde väl ha klarat 3½ år rätt bra? 

Finns bara ett sätt att ta reda på det…

Färgen är djupt guld, vätskan något oklar. Det fingertjocka skummet är luftigt, och det sjunker iväg utan att lämna några rester på glaset. 

Den kraftiga doften är söt med oxiderade toner av russin, mogna plommon, smörkola, lagrat vitt starkvin, gröna äpplen och bananskal. En aning klor i bakgrunden stör något. 

Smaken startar lite lättare än vad jag väntat mig. Rena medelsöta toner av apelsinskal och smörkola möter russin, mogna plommon, mördeg och lite citrus-beska. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande het alkohol, torkad frukt, lätt och blommig beska och trä-toner som för tanken till fatlagrad öl. Det torra, nästan sträva avslutet har toner av smör och fruktkarameller.

Kolsyran är mild, de många små bubblorna är kortlivade i munnen. Vätskan är något sträv. 

Nå, den har väl utvecklats rätt okej, den är god med stort djup men med lite för het alkohol och något för sträv i slutet. Jag är ganska tveksam om den kommer att bli så mycket bättre i framtiden.

Matchade en bit Benedict vit på ett bra sätt. 

Betyg: 3,34. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 22 maj 2015 (slutsåld). Pris: 59:00 för 500 ml. Bäst före: End of 2018.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar