2018-08-16

Amber Pils

Amber Pils? Amber? Jag blev fundersam när jag såg namnet i Systembolagets listor. En pilsner måste väl vara ljus, och inte bärnstensfärgad?

Sedan förstod jag: Det polska bryggeriet heter Browar Amber, och stilen är traditionell tjeckisk pilsner. Namnet är Pils och alkoholhalten är 5 %. Den speciella twist på konceptet är att den torrhumlats med tre polska humlesorter (Lubelski, Puławski och Marynka).

Färgen är ljust, ljust guld, vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker sakta ner lämnades en del rester på glaset. 

Doften är mjuk med söt spannmål. En del smör och lite blommiga toner.

Smaken startar friskt med en växande ren sötma och något besk blommig humle. De blommiga tonerna växer ytterligare och tar nästan över helt. Det finns en ton av gammal vetelimpa som stör. Medelstor kropp. Eftersmaken adderar aningar av ren alkohol, torkade äpplen och margarin. Avslutningen har en ökad sötma med citrus-beska och en lång ton av fruktkarameller.

Kolsyran är medelstor, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är mjuk, som om det vore en starkare öl.

Det är en öl med subtila och återhållna rena smaker, men den överdrivna blommigheten (som kanske kommer från torrhumlingen?) stör mig. Nej, jag kommer fortsätta att ha Budějovický Budvar som standard-pilsner hemma. Speciellt nu när den finns på halvliterburk…

Betyg: 3,54. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan juni 2018. Pris: 15:90 för 500 ml. Bäst före: 11.07.2019

1 kommentar: