2021-04-27

Nyköping Proper Ale

Under vintern har det varit lite knepigt att få tag på min favoritbitter Fuller's London Pride. På Facebooksidan efterlysta jag något tillräckligt bra alternativ, gärna svenskt. 

Svaren var entydiga: Proper Ale från Nyköping Brewing Co. En engelsk bitter på 4,9 %. Den lovordades som Sveriges bästa, klart i klass med de brittiska. Jag köpte med mig några burkar när vi var i Nyköping i vintras.

Färgen är bärnsten med en aning brunt, vätskan så gott som klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, och det sjunker sakta ner till ett tjockt lock lämnandes massor av rester på glaset.

Doften är balanserad. Maltiga toner av rostade nötter, mörkt franskbröd och ljus sirap. Lite blommiga-höiga humltoner och en aning av apelsinskal. Något slags konstiga kemiska toner i bakgrunden.

Smaken startar med en ren passerande beska. Den försvinner iväg för att lämna rum till kolakakor, kex, karamellmalt och lättrostat bröd. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del passerande ren alkohol, en mjuk men ändå tydlig sötma, torkad frukt och gräddiga småkakor. Avslutningen är balanserade med bröd och hö. 

Kolsyran är mjuk med massor av medelstora bubblor. Vätskan är medelmjuk. 

Ja, det här var en bra öl, som inbjuder till att ta en klunk till. Det som jag håller mest mot den är de där antydningarna till orenheter, och att den inte har samma fylliga jästkaraktär som London...

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment kring Nyköping (beställbar till övriga butiker). Pris: 29:80 för 440 ml. Bäst före: 150921 (batch 030).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar