2021-04-13

Nyköping Noll-ät-fem-fem

Bild: Nyköping Brewing Co

I vintras tog vi en minisemester i Nyköping. Några öl köptes med hem.

En av dem är en APA på 5% som Nyköping Brewing Co bryggt främst för restaurangen och ölbaren ät. vilken vi besökt flera gånger och kan rekommendera: God mat, god och välvald öl och hyfsad service i trevliga lokaler. Den har det ordvitsande namnet Noll-ät-fem-fem.

Färgen är gul med en aning guld, vätskan är nästan klar. Det enormt höga skumme tär vitt och luftigt, det är faktiskt svårt att få ner ölet i glaset. När det lugnar ner sig så sjunker det sakta och lämnar tjocka rester på glaset.

Doften är bittersöt med fruktiga toner av aprikos, ananas och mogna bananer. Aningar av grapefrukt och lemon curd.

Smaken startar ganska beskt för en APA, i alla fall den första klunken. Den är ganska torr med blandad exotisk frukt och en lätt ren alkohol. Lätt till medelstor kropp. Lite gummi i eftersmaken liksom en mjuk beska och lite bananskal. Avslutningen är kort och ren med fruktgodis och citronskal. 

Kolsyran är kraftig med massor av medelstora vassa bubblor. Vätskan är rätt så mjuk.

Lätt. Närmast för lätt och torr. Hade jag inte haft burken framför mig hade jag inte varit svår att övertyga att det här var en folköl. Rena smaker i alla fall.

Betyg: 2,98. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment kring Nyköping sedan juni 2002. Pris: 29:80 för 440 ml. Bäst före: 150921 (batch 029).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar