2020-09-03

Rudgate Ruby Mild

Om det kommer en ny engelsk mild ale till Systembolagets fasta sortiment kommer jag att köpa och recensera. Ingen av er har väl ens tvekat över det?

I det här fallet kommer den från Yorkshirebryggeriet Rudgate Brewery, heter Ruby Mild och ligger på 4,4 %. 

Någonstans har jag närt en romantisk dröm att det skulle komma en mild från något riktigt klassiskt engelskt bryggeri med månghundraåriga anor till systemets hyllor. Men så inser jag att det knappt finns några sådana kvar längre (Fuller's, Samuel Smith's och Shepherd Neame är de jag spontant kommer på) och de brygger inte mycket mild heller. Och den som jag vet finns och bryggs på regelbunden basis, Samuel Smith's Dark Mild, tycker jag inte är speciellt god. 

Men Rudgate är i alla fall 28 år gammalt. Alltid något...

Ölen är mörkt rödbrun och klar, det kompakta skummet beige och när det sjunker ner blir det en hel del rester kvar på glaset.

Doften är maltig, rik och rostad med nötter, svagt kaffe och katrinplommon. Aningar av metall, röda bär och tobak.

Smaken startar med en övergående sälta och toner av köttbuljong. Rostad malt och som för tankarna till pumpernickel och råg-knäckebröd. Lätt kropp. Eftersmaken har en antydan till rökighet, med rågbröd, lakrits och katrinplommon. Aningar av svartpeppar och mörk sirap i det torra slutet.

Kolsyran är medelstark, de få stora bubblorna är friska och kortlivade. Vätskan är lätt och torr. 

En helt okej mild med fint djup. Jag hade dock hoppats på lite mer kropp och sötma.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan september 2020. Pris: 25:50 för 500 ml. Bäst före: JUL2021.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar