2020-09-12

Ängöl Tropisch Und Sauer

Bild: SwedBeer
Berliner Weisse... En gång i tiden en riktigt obskyr ölstil som man som bäst kunde läsa om i uppräkningar av konstiga mer eller mindre utdöda öl. Första gången jag stötte på den i verkligheten bör ha varit när vi domare dömde SM 2011, då hade det kommit in ett par Berliner Weisse som jag fortfarande minns som riktigt riktigt obehagliga.

Därefter var det någon som serverade öltypen komplett med både röd och grön saft på Folkets Val under SM 2013. Den minns jag som jättesur och god.

Hade jag då kunnat gissa att det skulle bli en av de mest omtyckte öltyperna bland de yngre konsumenterna i Sverige 2020? Knappast. Men nu är det så det är.

Kalmarbryggeriet Ängöl drar sitt strå till den syrliga stacken med Tropisch und Sauer som bryggts med ananas, mango och aprikos. 4,3 %.

Färgen är ljust orange, vätskan dimmig. Det två fingrar höga skummet är vitt, och kompakt, och det sjunker ner till en tunn ring.

Doften är söt med massor av exotisk frukt: Apelsin, persika, mango och aprikos. Den påminner mer om isglass eller sorbet än traditionell öl. Fräsch, dock.

Smaken startar sött med en passerande ren beska. Apelsin, mango, aprikos, ananas och klementin. Växande syrlighet. Den är genomgående balanserad och frisk. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är syrligt söt och fruktig med tydliga toner av mango och lite kiwi. Avslutningen är något söt med en mineralig syrlighet.

Kolsyran är medelstark med massor av små friska långlivade bubblor. Vätskan är något sträv. 

Det här var en riktig fruktfest som lätt hade kunnat bli översöt eller konstgjord. Men alla smaker smälter samman väl.

Betyg: 3,93. Tillgänglighet: Systembolagets små partier 11 september 2020 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 330 ml. Bäst före: 02/03-21

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar