2020-08-17

Oppigårds Hedemora Porter

Bild: Oppigårds
Oppigårds Bryggeri har på senare tid delat upp sina öl i olika serier. Den som heter Oppigårds Heritage Collection innehåller klassiska europeiska ölstilar bryggda så stiltypiskt som det går. 

Öl #4 i serien är Hedemora Porter, en engelsk porter på 5,6 %. När osäkerheten om läget med Corona var som störst i februari bad de svenska småbryggerierna sina kunder att beställa så mycket det gick från dem, och det här var en av de jag handlade då.

Färgen är mörkt brun, vätskan är klar. Det enormt höga skummet är kompakt och ljust brunt, och det sjunker sakta ner lämnandes en hel del rester på glaset.

Doften är söt med lite toffee, rostad malt och pumpernickel. Aningar av kaffe och mint.

Smaken är mjuk med en fin balans mellan den rostade malten och den rena beskan. Gräddiga toner av kaffe, rostade hasselnötter och torkade fikon. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken är torr med mer kaffe, ren beska, bananskal och en aning lakrits. Avslutningen är mycket rostad med lite träkol.

Kolsyran är kraftig med massor av små kortlivade vassa bubblor. Vätskan är lätt och något torr.

Förutom den överdrivet kraftiga kolsyran är det här en riktigt ren och krispig porter. Jag kan möjligen önska lite mer komplexitet i smakerna.

Betyg: 3,99. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment. Pris: 19:50 för 330 ml. Bäst före: Utgången av 8 20.

1 kommentar:

  1. Man ska låta den stå så kolsyran försvinner, och att den får lite värme. Mycket god och komplex!

    SvaraRadera