2020-04-07

Ocean Rio IPA

Bild: Oceanbryggeriet
Göteborgska Oceanbryggeriet verkar ha gjort en nysatsning under vintern och våren: Nya etiketter, nya öl och ett par återlanseringar.

Det är ingen större hemlighet att jag är väldigt förtjust i detta bryggeri och många av deras öl, så jag har passat på att beställa hem lite flaskor och göra lite gammaldags recensioner av dem.

Först ut blir en engelsk IPA som enligt bryggeriets Facebooksida tagits fram av deras treåriga samojedhund Rio. Brittisk malt och den rätt så nya humlesorten Styrian Wolf från Slovenien har använts. Rio IPA ligger på 5,6 %.

Färgen är ljust guld, vätskan helt klar. Det två fingrar höga skummet är vitt och kompakt, och det sjunker ner till en tunn ring lämnandes en del rester på glaset.

Den mjuka doften är bittersöt med rena toner av aprikos, fikon, mördegsbröd och blåbär.

Smaken startar beskt. Det kompletteras snabbt med en kakig sötma, lite fullkornsbröd och en aning aprikoser. Medelstor kropp. Eftersmaken är ren, men den växande beskan får en lätt strävhet. Apelsinskal, blåbärssylt och lite svart Earl Grey-te. Avslutningen är medelsöt med lite kakdeg och en lååång efterbeska.

kolsyran är mild, de många små bubblorna är långlivade. Vätskan är oväntat mjuk för en öl på 5,6 %, den känns starkare.

En behaglig engelsk IPA med en intressant blåbärston. Jag tyckte mindre om strävheten i beskan.

Betyg: 3,86. Tillgänglighet: Systembolagets lokala småskaliga sortiment i Göteborg, beställbar. Pris: 25:00 för 330 ml. Bäst före: 20201101.

Rio som ung, 2017.

2 kommentarer:

  1. Ocean bryggeriet är ett av mina favoritbryggerier Det finns alltid några Ocean öl i min ölkällare

    SvaraRadera
  2. Det är Rio på din bild, nu är han bara äldre och lite rundare.

    SvaraRadera